©GettyImages

Met deze tips & tricks kies je de juiste bril voor je kind

Wat zijn nu de signalen dat je kleintje niet goed ziet? Waarop moet je letten bij aankoop van een bril voor je kind? Wij zochten het voor je uit!

Goed zien= essentieel voor het leerproces

Goed zien is essentieel voor zowel het leerproces van je kind als de ontwikkeling van het contact met de omgeving. Voor een goede oogontwikkeling is het belangrijk dat oogproblemen vroegtijdig vastgesteld worden en, indien nodig, op de juiste manier behandeld worden. Maar hoe kom je er als ouder achter dat je kind een bril nodig heeft? Een kind heeft geen referentiekader, dus die zul je niet snel horen klagen.

Oogtest voor je kind: in verschillende fases

 • Onmiddellijk na de geboorte van je baby checkt men of hij goed reageert op prikkels. Maar écht controleren of je baby goed ziet, is nog onmogelijk. Pas vanaf 6 maanden is het mogelijk om een goede oogtest uit te voeren.
 • Tijdens de consultaties bij Kind & Gezin op 12 of 15 maanden en op 30 maanden wordt er sowieso een oogtest uitgevoerd. Met de oogtest worden de meeste factoren die aanleiding geven tot het ontstaan van een lui oog en enkele ernstige oogafwijkingen opgespoord. De oogtest wordt afgenomen. Deze test is veilig, pijnloos, kindvriendelijk en gratis.
 • Vanaf de kleuterklas zal een arts bij het CLB de gezichtsscherpte van beide ogen en elk oog afzonderlijk testen. Als de arts een afwijking vaststelt, zal hij het kind doorverwijzen naar een specialist om de afwijking zo snel mogelijk te corrigeren en een permanente afwijking te voorkomen.

Scheelzien of lui oog?

Een lui oog is de meest voorkomende oorzaak van verminderd zicht bij kinderen. In westerse landen komt dit bij 2 tot 5% van de jonge kinderen voor.

Wat is nu een lui oog? Heeft je kind een lui oog, dan zal hij voortdurend met één en hetzelfde oog kijken. Dit komt doordat het zicht met beide ogen slechter of vervormd is door een afwijking aan één oog. Het oog dat niet of minder gebruikt wordt, zal dan minder goed zien.

Een andere veel voorkomende oogafwijking bij kinderen is scheelzien, waarbij de ogen niet in dezelfde richting kijken.

Hoe weet je of je kind een bril nodig heeft?

Hoe merk je als ouder dat je kind een bril nodig heeft? Kinderen leren omgaan met hun zichtproblemen, dus is het extra moeilijk om als ouder te merken dat er iets loos is.

Toch zijn er alarmsignalen:

 • je zoon of dochter klaagt geregeld van hoofdpijn.
 • kinderen proberen altijd zo dicht mogelijk bij de televisie te zitten, maar wanneer je zoon of dochter dit blijft doen – ook nadat jij al 100 keer hebt gezegd dat er meer afstand moet zijn – kan dit wel eens op gezichtsproblemen wijzen.
 • je kleintje wrijft heel vaak in de ogen.
 • de juf merkt op dat je kind met toegeknepen ogen naar het bord staart.

Raadpleeg je huisarts als je kind scheel kijkt of als je een afwijking vermoedt.

Zo kies je de juiste bril voor je kind

Gythe Grosemans van de gespecialiseerde kinderoptiek BrilStudio Kids geeft tips:

 • Betrek je kind bij de keuze van de bril. Het is het kind dat de bril moet dragen en hij moet zich hier goed bij voelen. Er zijn heel wat speelse, vrolijke, kleurrijke kindermerken op de markt.
 • Kies voor een montuur dat zeer goed op het gezicht past. Als de bril constant afzakt of net te laag staat, verliest de bril zijn nut. Laat de bril goed afstellen. Dat wil zeggen dat hij goed moet zitten op het neusje én achter de oren.
 • Investeer in goede glazen, met ontspiegeling. Kinderen zitten al snel op de gsm, iPod, enz. Alles wat digitaal is, geeft reflecties op de glazen en bij een ontspiegeld glas is dit niet het geval. Een standaard glas zorgt voor een vergroting, wat op esthetisch vlak niet zo leuk is voor kindjes. Een kwalitatief asferisch of afgeplat glas geeft bovendien meer comfort.
 • Trek naar een gespecialiseerde zaak waar je deskundig advies krijgt.
 • Ken je kind. Kinderen die niet zo makkelijk stilzitten, koop je best een iets stevigere bril.
 • Voorzie sowieso een reservebril. Kinderen staan garant voor ruige spelletjes en gekke ‘ongelukjes’.
 • Gaat je kind voetballen, basketten of een andere contact- of balsport beoefenen? Dan is een sportbril een must. Een aangepaste sportbril beschermt de ogen en oogkassen, voorkomt breuken in het aangezicht bij sportongevallen en zit lichter en flexibeler op het gezicht.
 • Als kind leren zwemmen is vaak een hele stap. Draagt je kind een bril? Dan is een zwembril op sterkte een absolute aanrader! Je kind zal een stuk zelfzekerder het zwembad ingaan wanneer het zicht even scherp is als met de gewone bril. Zwembrillen kunnen gemaakt worden op alle sterkten en in alle maten, reeds vanaf de kleuterklas.

Met dank aan Gythe Grosemans van de gespecialiseerde kinderoptiek BrilStudio Kids.

 

Bron: gezondheidenwetenschap.be

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

 

 

Partner Content