Consequent met kinderen

Als ouder heb je een pak goede voornemens . Je stelt regels op en wil dat je kind zich hier aan houdt. In de praktijk merk je dat dit niet altijd blijkt te lukken en je geeft weleens toe.

 • Stoorzender
  Als je aan het praten bent en niet onderbroken wil worden, geef je kind dan een bezigheid. Zeg je kind ook dat je niet kan antwoorden als jij aan het praten bent. Als hij dan toch met vragen komt aandraven, hoef je niet te antwoorden. Jouw kind is zeker nog niet vergeten dat je niet kan antwoorden. Als hij merkt dat je het ook effectief niet doet, zal hij snel leren geen vragen meer te stellen.
 • Rel aan tafel
  Wil je kind absoluut zoet op z'n brood en weigert hij eerst iets hartigs te eten? Een oplossing kan zijn om de boterham niet in twee te verdelen, maar in vier stukken. Zo zal hij dan telkens maar een klein stukje met hartig beleg moeten eten, alvorens die van een zoet kan genieten. Hij zal meer zin in boterhammen krijgen, én het zal steeds vlotter gaan.
 • Tutje
  Het is niet eenvoudig je kind zijn speen te laten afwennen. Een tip kan zijn te werken met een beloningssysteem . Zo kan je je kind voor elke dag die hij niet tuttert een mooie grote sticker geven. Die kan hij dan opkleven op een blad. Als hij vijf dagen verder is, kun je hem belonen.
 • Bord niet leeg, geen dessert?
  Het is normaal dat niet elk kind alle dagen even flink eet. Een dessert achterhouden is niet nodig. Verse yoghurt, fruit of iets anders gezond kan zo aanvulling zijn voor wie niet veel gegeten heeft.
 • Kusje en naar bed
  Heb je elke avond een vast slaapritueel maar houdt je (b)engel die vol om wakker te blijven? Bouw de avond goed af. Het is belangrijk dat kinderen rustig zijn voor ze gaan slapen. Geef ook steeds ruim van tevoren aan dat het bedtijd is. Wil één van je kinderen toch niet slapen? Ga hem of haar dan opnieuw instoppen, maar maak het niet gezellig. Het is belangrijk dat je kindlief een kordaat maar duidelijk signaal geeft.
 • Tv kijken
  Roep je na een uurtje dat de tv uitmoet terwijl je eigenlijk wil dat die nog wat aanblijft?

  Het is normaal dat als je kind merkt dat hij de tv aan mag laten wanneer je (vluchtig) roept, hij hem ook niet uit wil zetten als je erop staat. Je kind is verward. Werk voor jezelf én je peuter met een timer. Wanneer de bel gaat, verplicht je jezelf de televisie uit te zetten, en je kind iets anders te gaan doen. Op die manier is het signaal heel duidelijk voor je kind en vermijd je discussies.

   

Partner Content