Daarom liegt jouw kind!

©Gettyimages
De waarheid komt uit de kindermond, of misschien toch niet altijd? Rond de leeftijd van twee jaar durven ze weleens een leugen te vertellen!

Hier lees je waar dat liegen vandaan komt, wat normaal is op verschillende leeftijden en hoe je ermee kunt omgaan.

5 redenen waarom een kind liegt

1. Om een straf te vermijden

Van zodra je zoon of dochter snapt dat goed gedrag beloond, en slecht gedrag bestraft wordt, is het niet abnormaal dat hij of zij de gekste verzinsels bedenkt om een ‘sanctie’ te verlichten of te ontlopen.

2. Om zichzelf te beschermen 

Sommige kinderen willen de waarheid soms niet onder ogen zien en maken zichzelf en anderen dan liever iets wijs. Dit kan soms een dieperliggende oorzaak hebben, zoals een laag zelfbeeld of problemen op school bijvoorbeeld.

3. Om indruk te maken 

Liegen om anderen te imponeren is ook een mogelijke reden. Het komt zelfs voor dat kinderen dit doen omdat ze het gevoel hebben dat ze niet aan de — soms hoge — verwachtingen van hun ouders voldoen.

4. Omdat ouders nu eenmaal niet alles hoeven te weten

Op een bepaald moment bereiken kinderen een leeftijd waarop ze vinden dat ouders niet alles over hun leven moeten weten. Dus lieve mama en papa, schrik niet wanneer het uitkomt dat die vriendin waarmee dochterlief al een tijdje chat plots een nieuwe vlam blijkt te zijn.

5. Om iemand te beschermen 

Een ouder of vriend(in) willen beschermen met een leugen is ook een mogelijkheid! Zo kan een kind uit een arm gezin bijvoorbeeld vertellen over activiteiten die hij of zij met z’n mama en papa gedaan heeft in het weekend, terwijl die eigenlijk gewoon twee dagen thuis zat.

Liegen per leeftijd

De allerkleinsten

Peuters hebben bijzonder veel fantasie! Hun bedenksels en de echte werkelijkheid lopen bij hen nog door elkaar. Een kind van twee, drie of vier jaar oud vertelt dan ook regelmatig iets wat niet waar is, bijvoorbeeld wanneer hij of zij iets heel graag wilt.

Ze beseffen ook maar al te goed dat ze kunnen worden gestraft als ze iets misdaan hebben en proberen dit dan te verdoezelen met een leugentje. Maar op deze leeftijd spreekt hun gezicht nog steeds boekdelen, waardoor mama of papa dit snel in het snuitje hebben.

Vanaf vijf jaar

Ook bij kleuters lopen fantasie en werkelijkheid nog dikwijls door elkaar. Daarnaast overziet je kind de gevolgen van z’n gedrag nog niet en komt liegen dus veel voor. Ze worden rond vijf jaar wel al een pak sterker in het volhouden van een leugen.

Tussen zes en acht jaar

Vanaf nu kunnen ze prima liegen zonder scrupules en beginnen ze stiekem dingetjes achter te houden voor mama en papa.

Tussen acht en twaalf jaar

Het liegen wordt steeds bewuster en het wordt voor ouders steeds complexer om een leugen te herkennen. Tussen acht en twaalf jaar komt dit vaak voort uit angst, bijvoorbeeld voor straf of afwijzing. Vooral onzekere kinderen kunnen liegen om zichzelf beter voor te doen. Ook leugens over dagelijkse bezigheden waar je kind geen zin in heeft, komen bij deze leeftijdscategorie frequent voor.

Vanaf 12 jaar 

Dat pubers liegen, zal jou niet verbazen. Ze denken nog vaak aan de korte termijn en een leugen levert op korte termijn soms meer op dan eerlijk zijn. Bij de gevolgen op lange termijn staan ze nog niet voldoende stil.

Hoe moet je hier als ouder mee omgaan?

  • Besef dat liegen normaal is.
  • Als je regelmatig straft, werkt dat lieggedrag in de hand. Laat je kind logische consequenties ervaren van z’n gedrag, maar straf niet.
  • Zoek naar de oorzaak van de leugen.
  • Als je kind je iets vertelt, probeer dan altijd rustig te blijven.
  • Vertel je zoon of dochter dat je eerlijk zijn belangrijk vindt en geef het goede voorbeeld.
  • Geef complimenten als je kind eerlijk is.

Bronnen: mamans.femmesdaujourdhui.be & psychogoed.nl

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here