©Gettyimages

5x daarom luistert je kind niet

Door Celine Werner

Luisteren kan voor heel wat kinderen soms een hele opgave zijn. Ze tasten namelijk hun grenzen af en zijn benieuwd hoe jij gaat reageren als ze niet gehoorzamen.

Maar er kunnen ook nog andere redenen zijn:

Daarom luistert kindlief niet

1. Je verwachtingen zijn te hoog

Misschien verwacht je iets van je zoon of dochter dat hij of zij eigenlijk (nog) niet kan. Probeer dus telkens na te gaan of wat je vraagt niet te moeilijk is. Is dat niet het geval? Dan kan het zijn dat de kapoen je aan het uitdagen is.

2. Je maakt geen tijd om om duidelijk te zijn

Neem de tijd om de boodschap klaar en duidelijk over te brengen. Ga hiervoor op ooghoogte zitten en leg uit waarom en hoe je iets wilt.

PS Door je kind te laten meedenken, krijgt hij/zij meer zelfvertrouwen: win-win!

3. Je bent boos of geïrriteerd

Het heeft geen zin om razend te zijn; op die manier maak je het alleen maar erger. Rustig blijven is dus de boodschap.

4. Je houdt het niet kort genoeg

Probeer de aanwijzingen beknopt te houden. Als je té veel informatie geeft zul je je kind verwarren, met alle gevolgen van dien.

5. Het enige wat je wilt, is dat je kind luistert

Op een moment dat het even niet meezit, wil je gewoon dat er naar je geluisterd wordt. Maar door te laten blijken dat iets moet, creëer je net een averechts effect. Creëer daarom het gevoel dat je kind de controle heeft over zijn of haar leven, door hem de keuze te geven, wat dan weer dé ideale methode is om iets gedaan te krijgen.

Bron: mamapraatjes.nl

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content