Portrait of two little sisters lying on the grass outside

De ongeschreven regels van een speeldate

Zodra je kinderen naar school gaan, komen er speeldates op de planning te staan. Maar niet iedere speelafspraak is een succes. En dan hebben we het niet over de kinderen, maar over het gedrag van sommige ouders. Een wetgeving rond speeldates zou handig zijn ;), maar wij houden het bij deze 8 ongeschreven regels voor een geslaagde speelnamiddag.

1. Laat je kind zijn speeldate kiezen

Eerlijk is eerlijk: sommige vriendjes van je kind krijg je liever niet over de vloer. Je vindt ze brutaal of te druk. Maar je kind een speeldate opdringen, omdat je bevriend bent met de mama van een klasgenootje is geen goed idee. Laat je kind zelf zijn vriendjes kiezen. Je kunt hen natuurlijk altijd een klein beetje sturen. In het slechtste geval: hoe vervelend je dat ene vriendje soms ook vindt, nog even en hij wordt opgehaald. 😉

2. Maak duidelijke afspraken én hou je eraan

Spreek met de ouders van het vriendje een begin- en einduur van de speeldate af. Voor kleuters is twee uur al meer dan genoeg om te spelen. Als ze ouder worden, kan het al een paar uur langer. Hoe dan ook: haal je kind nooit later op dan het afgesproken tijdstip. Je vindt het zelf ook irritant als dat omgekeerd gebeurt. Toch?

3. Leer je kind dat hij zich netjes gedraagt

Kinderen zijn kinderen. Maar dat wil niet zeggen dat ze onbeleefd moeten zijn. Maak op voorhand duidelijke afspraken met je kind over wat hij wel en niet mag doen bij een ander thuis. Nu maar hopen dat de vriendjes en vriendinnetjes van je kind dit ook van hun ouders leren.

4. Voor wat hoort wat

Heb jij liever niet te vaak vriendjes over de vloer? Dan is het niet bepaald eerlijk om je kind wel regelmatig bij anderen te laten spelen. Om het voor beide partijen leuk te houden, is het wel zo fijn als er een beetje evenwicht is. Probeer het bijvoorbeeld om en om te doen.

5. Mijn huis, mijn regels

Elk huishouden heeft weer andere regels. Jij bepaalt hoe het bij jou thuis eraan toegaat en omgekeerd heeft je kind zich te houden aan de regels bij andere mensen thuis.

6. Glutenvrij/lactosevrij/veganistisch?

Heeft je kind een voedselallergie? Of zijn jullie overtuigde vegetariërs?  Ga er niet van uit dat ieder gezin aangepaste producten in huis heeft. Breng hen in eerste instantie op de hoogte en zorg er dan voor dat je zelf wat snacks meegeeft.

7. Wees open over conflicten

Niet slaan, niet schoppen, niet schelden en geen rotzooi maken. In je eigen huis kun je de kinderen van anderen gerust corrigeren. Als een vriendje zich blijft misdragen, is het verstandig om zijn ouders hierop aan te spreken. Het is misschien een beetje ongemakkelijk, maar andersom zou je het toch ook willen horen?

8. Blijf niet hangen

Je kent het wel. Je gaat je kind oppikken na een gezellig playdate en hij wil niet mee naar huis. Zoooo vervelend! Zowel voor jou als voor de andere ouders. Maak op voorhand duidelijk aan je kind, dat als je hem komt oppikken dat je meteen naar huis gaat. Dus zodra jij je kind ophaalt: schoenen en jas aan, bedanken en naar huis.

Partner Content