Shutterstock

Dikke vrienden, jij en ik

Vriendschappen zijn voor kinderen minstens even belangrijk als voor ons, volwassenen. Ze leren zichzelf er beter door kennen én ze oefenen sociale vaardigheden die hen later zeker van pas zullen komen.

In de kleuterschool zijn de sekseverschillen nog niet zo uitgesproken. Kleuters trekken elkaar aan omdat ze allebei dol zijn op hetzelfde spelletje of op dansen of op? kattenkwaad uithalen. Vanaf de lagere school spelen meisjes vooral met meisjes en jongens met jongens.

Als broer en zus ongeveer dezelfde leeftijd hebben, doorlopen ze dezelfde evolutie die je ziet bij een vriendschap. Met de vele ruzietjes die erbij horen, het weer goedmaken, samen regels bedenken voor een spel enzovoort.

Als kinderen wat ouder worden, hebben ze vooral vrienden van hetzelfde geslacht. Jongens doen veel samen. Ze ondernemen dingen, zoeken avontuur en uitdagingen op. Ze praten ook wel, maar dan vooral over onderwerpen die buiten henzelf liggen. Meisjes doen minder samen maar babbelen heel graag. Ze delen meer met elkaar, vooral op het vlak van emoties. Ze vertellen makkelijker hoe ze zich voelen.

De meeste kinderen gaan graag naar school voor hun vrienden. Bij 8 op de 10 kindervriendschappen zit de beste vriend of vriendin in dezelfde klas. Vooral in het vijfde en zesde leerjaar vinden ze vriendschap heel belangrijk. Het afscheid op het einde van de lagere school weegt dan ook vaak zwaar en het liefst trekken ze samen met hun vrienden naar het secundair onderwijs.

Bron: KidsOnly – lente/zomer 2009 – tekst: Pascale Damen
Uitgave van Medialogue. Gratis verdeeld bij het maart-nummer van Feeling, Evita, Gael en Marie Claire.

LEES OOK

Mijn kind heeft geen vrienden

Partner Content