© Getty Images

Dit mag je peuter eigenlijk (nog) niet eten

Een kleintje dat flink mee-eet met de rest van het gezin is voor sommige ouders echt een droom, maar sommige dingen mag je peuter (nog) niet eten. Kleine maagjes kunnen immers nog niet alles even goed verwerken. Met deze dingen wacht je dus beter nog even:

Producten met zout

Te veel zout is niet goed voor de nieren van je peuter: tot zijn derde levensjaar kan hij het nog niet optimaal verwerken. Tot zijn derde verjaardag mag een kind bovendien maar 3 gram zout per dag binnenkrijgen. Voeg zout dus pas achteraf toe aan de maaltijd van de oudere kinderen en jezelf, zodat je uk zoutloos eet. Check ook zeker de etiketten op kant-en-klare producten, zoals koekjes en vlees.

(Producten met) rauwe eieren

Mmm, een lekkere chocolademousse is altijd een goed idee, behalve voor een peuter: er zitten immers rauwe eieren in! Die kunnen besmet zijn met salmonella, waar peuters erg ziek van kunnen worden. Als je kind 6 maanden oud is, mag hij zeker eieren eten, maar ze moeten volledig gekookt of doorbakken zijn. Vermijd zachtgekookte eieren en andere producten waar rauwe eieren in (kunnen) zitten: zelfgemaakte mayonaise, cakedeeg, spaghetti carbonara …

Rauw vlees en rauwe vis

Hoe dol jij ook bent op carpaccio en sushi, voor je kindje zet je maar beter iets anders op tafel. Bepaalde klaargemaakte vlees- en visproducten zijn erg gezond, maar in de rauwe varianten kunnen schadelijke bacteriën zitten waar volwassenen hoogstens stevig ziek van kunnen worden, maar die erg gevaarlijk zijn voor kinderen.

Honing en suiker

Honing is voor volwassenen een prima alternatief voor kristalsuiker, maar je kleintje wacht er beter nog even mee. In heel zeldzame gevallen kan honing namelijk een bacterie bevatten die botulisme kan veroorzaken, een ziekte die kan leiden tot verlamming en zelfs de dood. Bovendien is het ook niet echt goed voor zijn tandjes.

Wat andere suikers betreft: probeer ook die niet te veel aan te bieden. Koekjes, snoep, frisdrank, maar ook vruchtensap kunnen de tanden van je uk aantasten.

Zachte kazen

Als je kind 8 maanden is, kun je hem weleens een plakje kaas geven, maar zachte kazen zoals brie zet je maar beter niet op het menu. Alle kazen die gemaakt worden met rauwe melk (denk bijvoorbeeld ook aan camembert) kunnen namelijk de listeriabacterie meedragen.

Rijst(wafels)

Sinds kort wordt aangeraden om baby’s en peuters niet te veel rijstproducten (zoals rijst op zich, rijstwafels en rijstdranken) te geven. In rijst zitten namelijk hoge hoeveelheden arseen. De effecten van die stof zijn voornamelijk getest op volwassenen, maar uit voorzorg adviseert de Hoge Gezondheidsraad om producten met rijst niet te vaak voor te schotelen aan peuters en baby’s. Ter illustratie: de arseenconcentratie in het lichaam van een peuter stijgt met 23 procent als hij elke dag twee koekjes op basis van rijst eet.

Bronnen: Kind en Gezin, www.health.belgium.be

Meer lezen over voeding voor je peuter:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content