©GettyImages

Doeboek stimuleert ouders en kleuters om ook in coronatijd te blijven bewegen

Gezinssport Vlaanderen, de sportdienst van de Gezinsbond, heeft een doeboek rond knuffelturnen ontwikkeld. Het moet ouders en grootouders aanzetten om ook tijdens deze coronaperiode te blijven bewegen.

“Bewegen blijft ook in coronatijden belangrijk”

“Bewegen blijft ook in coronatijden belangrijk. Niets zo leuk als samen met jouw kind rollen, kruipen, schommelen, klimmen … waarbij er evenveel geknuffeld als bewogen wordt”, aldus Gezinssport Vlaanderen. Het doeboek is sinds december beschikbaar en er werden al meer dan 500 exemplaren besteld.

Knuffelturnen is geen nieuw begrip. Het is een plezierige manier van bewegingsopvoeding voor kleuters met één van hun (groot)ouders. Gezinssport Vlaanderen, de sportdienst van de Gezinsbond, organiseert al geruime tijd workshops knuffelturnen in Vlaanderen. Maar door de coronacrisis zijn alle activiteiten tot nader order uitgesteld en komen ouders en grootouders er niet meer aan toe.

Band tussen (groot)ouder en kind staat centraal

Tijdens het knuffelturnen staat de relatie tussen ouder en kind centraal. Het kind leert sociaal zijn en omgaan met anderen. Het ontdekt nieuwe dingen en krijgt een positiever zelfbeeld (‘Kijk, wat ik al kan!’). Het leert ook luisteren, begrijpen en opdrachten omzetten in bewegingen. Knuffelturnen heeft bovendien een positieve invloed op de (groot)ouder-(klein)kind relatie. Het versterkt die unieke band.

Zelfvertrouwen stimuleren

“Door samen te bewegen kun je als (groot)ouder je (klein)kind stimuleren en steunen en laten zien dat je het waardeert. Het zelfvertrouwen van kinderen wordt immers sterk beïnvloed door de wijze waarop ouders, grootouders … hen al dan niet aanspreken. Het positief zelfbewustzijn van het kind leidt tot een groter zelfvertrouwen, wat er op zijn beurt voor zorgt dat je kind zijn mogelijkheden beter kan ontwikkelen.

Aanvullend op het boek zijn er ook 15 korte instructiefilmpjes gemaakt indien men een bepaalde oefening in detail wil bekijken. Deze filmpjes zijn gratis te raadplegen op www.knuffelturnen.be.

Het boek reikt leuke creatieve basisoefeningen aan om thuis (verder) te oefenen of uit te proberen met je kind. De oefeningen zijn ingedeeld per thema en duidelijk geïllustreerd. Leeftijd: 1,5 tot 5 jaar.

Bestel hier je doekboek aan een zacht prijsje! 

Ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content