Getty Images

Een capsulekleerklast voor je kind: duurzaam en makkelijk

Heb je ook genoeg van die impulsaankopen voor je kleintjes kleerkast waarvan je stiekem weet dat hij ze toch nooit zal dragen? Dan kan een ‘capsule wardrobe’ een echte verademing voor je zijn!

Wat is een capsule wardrobe?

Een capsule wardrobe of ‘capsulekleerkast’ is een kleine kleerkast die enkel kledingstukken bevat die je kindje echt draagt. Alle kledingstukken zijn onderling combineerbaar. Zo geniet je ten volle van alle kleertjes.

Waarom zou je voor zo’n kleine kleerkast kiezen?

  • Er is minder keuzestress wanneer je zoon of dochter voor de kleerkast staat. Bye bye, woedeaanval!
  • Je hebt minder overvolle wasmanden en strijkuren.
  • De kledingindustrie is een van de meest vervuilende industrieën. Minder kledij kopen is dus echt beter voor het milieu. Een capsule wardrobe is dus duurzaam.
  • Op het moment zelf betaal je meer omdat je meer in een keer koopt en ook vaker zult kiezen voor kwaliteitsvolle stuks, maar op lange termijn bespaar je veel geld.
  • De kleren worden ook effectief gedragen. Kinderkledij is zo snel te klein dat bij een overvolle kleerkast vaak kleertjes mét prijskaartje blijven hangen. Dat is zonde!

    capsule kleerkast
    Getty Images

Heeft je kind ook zo’n overvolle kleerkast?

Hoe ziet zo’n capsulekleerkast eruit?

Het aantal items in zo’n kleerkast bevat idealiter zo’n 14 tot 16 stuks per seizoen. Het gaat dan over kledij die ze elke dag kunnen dragen én stuk voor stuk met elkaar kunnen combineren.

Dat kan bijvoorbeeld gaan over 7 bovenstuks, 4 broeken of rokken en bijvoorbeeld 3 jurken. Kousen en ondergoed worden in een capsule wardrobe niet meegerekend. Ook de buitenjassen en schoenen houden we apart.

Lijstjes maken

Je weet zelf als de beste wat je kind het meeste nodig heeft. En je weet ook als geen ander wat je kind graag draagt.

Gaat je peuter naar de opvang? Dan zijn dikke truien minder nodig. Gaat je kind naar de klas waar de ramen dagelijks openstaan om te verluchten door corona? Dan kan een extra trui waarschijnlijk geen kwaad. Is je kleintje gek op roze? Stel dan een garderobe met een kleurenpalet samen waar roze overal bij past. Maak daarom seizoenslijstjes en probeer je eraan te houden.

Kies kwaliteit

Het is niet omdat je kindje de kleren veel draagt, dat ze snel moeten afslijten. Werp eens een kritische blik op de kledinglabels en hou rekening met de kwaliteit van stoffen, snit en naaiwerk. Onthoud ook: duur is niet per se gelijk aan beter!

Leren combineren

Bedenk op voorhand hoe je de kledingkast gaat samenstellen. Een leuk werkje, zeker wanneer je een moodboard maakt! Nog leuker is om van alle combinaties foto’s te maken. Dat maakt de ochtendspits nog makkelijker. Koop ook alleen een kledingstuk waarmee je minimaal vier combinaties kunt maken.

Nee tegen saai

Het is niet omdat je een capsule kleerkast hebt, dat er geen foliekes in mogen hangen. Durf gerust voor enkele uitspringers qua kleur of print te gaan. Ze maken van een neutrale outfit meteen een knallende blikvanger.

Collecties per merk

Vind je het moeilijk om zelf te mixen en matchen? Bijna elk kindermerk heeft per seizoen een collectie die bij elkaar past. Zo komt er vaak hetzelfde patroon of kleurenpalet voor in een bepaalde collectie. Inspiratie vind je vaak via de lookbooks die je op hun websites ziet. Handig!

Voorbeeld meisje 8 jaar voorjaar 2021

Deze capsule wardrobe voor het voorjaar bestaat uit de collecties van Filou & Friends, Ba*Ba en Zara kids. Alle stuks zijn combineerbaar. Kostenplaatje? 335,60 euro. Maar vergeet vooral niet eerst te kijken wat je nog in de kleerkast hebt hangen, natuurlijk!

 

 

Is het iets voor jou, zo’n capsule wardrobe?

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content