Een Franstalige kleuterschool voor jouw kind?

Papa Kris (31) vraagt zich af of het een slim idee is om z’n kind naar een Franstalige kleuterschool te laten gaan om hem tweetalig op te voeden. Onze collega’s van Vitaya gingen ten rade bij Mie Sterckx van het Centrum voor Taal en Onderwijs.

"Je kind naar een Franstalige kleuterschool laten gaan, heeft als voordeel dat hij of zij al op een zeer jonge leeftijd overvloedig in contact komt met een andere taal. Daardoor zal het snel Frans oppikken en sneller in staat zijn om Frans te begrijpen en na verloop van tijd te spreken."

"Nochtans is het niet voor alle kinderen een goede keuze. Als je kind van nature niet zo'n talenknobbel heeft of zich niet zo makkelijk aan nieuwe situaties kan aanpassen, zal hij of zij het moeilijk hebben. Sommige kinderen weigeren dan zelfs om de tweede taal te spreken of voelen zich niet goed in hun vel."

"Wees je er ook bewust van dat je als ouder alle contacten met de leerkracht en de school in het Frans zal moeten doen. Bovendien houd je er best rekening mee dat wanneer je jouw kind vanaf de lagere school opnieuw in een Nederlandstalige school inschrijft, het Frans pas vanaf het vijfde of derde leerjaar opnieuw op het programma staat."

[imageid:843637;width:140;height:;align:left]

Met dank aan Vitaya – mei 2013

Partner Content