Een prop in het oor

Een oorprop bij je kindje kan best vervelend zijn. Je lieveling zal niet alleen slechter horen, de prop kan ook oorpijn veroorzaken. Maar hoe weet je nu of je kind een oorprop heeft, waar komt het vandaan en wat kan je eraan doen?

Een oorprop is een ophoping van oorsmeer die door 3 zaken veroorzaakt kan worden:

  • het lichaam van je kind maakt te veel oorsmeer aan
  • de gehoorgang van je kind is te smal om het oorsmeer vanzelf naar buiten te duwen
  • door oorstaafjes te gebruiken kan oorsmeer terug naar binnen geduwd worden

Hoewel kinderen er vaak niet meteen last van hebben, kan een oorprop toch voor ongemak zorgen. Niet alleen zal je kleintje minder gaan horen, in water kan de prop opzwellen waardoor er oorpijn kan optreden tijdens het douchen of zwemmen. Verder klagen kinderen die een oorprop hebben ook over "ploppende" geluidjes in het oor.

Om de prop te verwijderen kan je maar beter even langsgaan bij je huisarts. Hij kan het oor van je kind uitspuiten zodat het meteen verlost is van het ongemak. In sommige gevallen kan je ook terecht bij de neus-keel-oorspecialist.

Wil je eerst zelf proberen om de prop te verwijderen? Spoel het oortje van je kind dan met lauw water terwijl hij of zij het hoofd schuin houdt. Ondertussen kan je ook zachtjes de oorlel naar beneden trekken zodat het oorkanaal groter wordt. Draai het hoofd na enkele tellen naar de andere kant zodat het water en misschien de prop eruit kan lopen.

Partner Content