GettyImages

Wanneer voor het eerst naar de tandarts?

De eerste keer naar de tandarts, de meeste kindjes staan er niet om te springen. Zo’n speciale stoel, een felle lamp, een onbekende die in je mond zit met enge ‘stokjes’: je zou voor minder bang worden. Toch is het heel belangrijk om je kind van kleins af aan te laten wennen aan de tandarts. Tandarts Dieter geeft enkele tips.

Op welke leeftijd moet een kind voor het eerst naar de tandarts?

Tandarts Dieter: “Het eerste echte tandartsbezoekje plan je best in rond de leeftijd van 2,5 à 3 jaar. Dan zijn normaal alle melktandjes doorgebroken. We raden mama of papa sowieso aan om hun kindje mee te brengen als ze zelf op controle komen. Zo ervaart het dat het niet zo erg is bij de tandarts. Op voorwaarde dat de ouder zelf niet bang is, anders kan je kind jouw gedrag overnemen.”

Hoe kun je je kind het best voorbereiden op een tandartsbezoek?

Tandarts Dieter:

 • “Door je kind dus al vroeg mee te nemen als je zelf op controle moet. Zo laat je hem wennen aan de geur/geluiden/omgeving die bij een tandartsbezoek komen kijken. Ze kunnen dan al eens in de stoel zitten of zelf de spiegel vastnemen, hun mondje opendoen en even laten kijken.
 • Je kunt ook al thuis wat oefenen met hun mond open te doen en eens naar de tandjes te kijken. Of oefen samen op beer/pop hoe het er bij de tandarts aan toe zou gaan.
 • Er bestaan ook leuke boekjes om kinderen voor te bereiden op het tandartsbezoek. Maak je kind zeker niet bang voor wat er zou kunnen gebeuren.”

De tandarts, Liesbeth Slegers – € 17,95 – koop hier

Wat als je kind bang is voor de tandarts?

Tandarts Dieter: “Als ouder kun je het best gewoon rustig proberen te blijven. Stel je kind gerust, dwing hem niet en heb vertrouwen in de tandarts. Als tandarts is het ook de boodschap zelf zo rustig mogelijk te blijven. Ik leg alles op voorhand uitgebreid uit. Zo geef je het kind het gevoel dat het altijd de controle heeft over de situatie. Als het kind pijn heeft, probeer ik onmiddellijk te stoppen. Pijn hebben is niet de bedoeling en komt de opgebouwde vertrouwensrelatie niet ten goede.”

Tips!

Tandarts Dieter geeft enkele tips:

 • Begin met poetsen vanaf het moment dat het eerste tandje doorbreekt.
 • Poets consequent twee maal per dag.
 • Maak van het tandenpoetsen een ritueel om samen te doen met het kind.
 • Maak er iets plezants van. Dat zal de ene keer lukken en de andere keer een strijd worden. Leg je daarbij neer.
 • Gebruik een speciaal voor kinderen ontwikkelde tandpasta zodat ze niet te veel fluor binnen krijgen, want kinderen eten de tandpasta vaak gewoon op. Kindertandpasta mag maximaal 500 ppm fluorgehalte bevatten en de hoeveelheid tandpasta van een erwt groot is meer dan voldoende.
 • Geef na de poetsbeurt ‘s avonds geen eten of drinken meer, tenzij water. Een flesje na het poetsen is niet goed voor de tandjes. Laat ze hun flesje zeker niet mee in bed nemen. Groeimelk bevat namelijk ook veel suiker.
 • Doe geen zoetstof zoals honing op het tutje.
 • Laat je kinderen niet te veel zoet eten/drinken tussen de maaltijden door. Beter water of melk drinken dan frisdrank.
 • Kies voor gezonde tussendoortjes.
 • Indien je je kinderen toch cola wilt laten drinken of chocolade eten, doe je dat het best tijdens of vlak na het eten. Zo kan het speeksel ze goed bufferen.
 • Het tutje gaat best weg voor de leeftijd van vier jaar, want de tut heeft geen goede invloed op de groei van de kaak en de definitieve tanden.
 • Voorkomen is beter dan genezen. Ook bij gaatjes. Hoe sneller we een gaatje zouden zien, hoe minder ingewikkeld de ingreep en hoe minder belastend voor het kind.

Ook over tandjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content