Getty Images

Goede vraag: waarom is fantasie belangrijk voor je kind?

Misschien kan je kind helemaal opgaan in de zelfverzonnen verhaaltjes, speelt je kapoen voortdurend rollenspellen of heeft hij of zij een ingebeeld vriendje? De fantasie van kinderen is eindeloos en dat is maar goed ook. Fantasie is namelijk erg belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen.

Wat is fantasie eigenlijk?

Alle kinderen hebben fantasie, al is het bij de ene meer uitgesproken of zichtbaar dan bij de andere. Als je fantaseert ga je beelden in je hoofd creëren, verhalen verzinnen, ideeën uitwerken, etc, en dit allemaal zonder de beperkingen die je in de echte wereld tegenkomt. Bij kinderen uit zich dat voornamelijk in vrij spel, zonder begeleiding en liefst met open ended speelgoed dat telkens een andere rol kan vervullen.

Fantaseren maar! Dit zijn de voordelen

Emotioneel en sociaal

Fantasie is erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kind, ook emotioneel en sociaal. Heeft het bijvoorbeeld iets meegemaakt, dan kan je kind zijn fantasie gebruiken om dat te verwerken. Kinderen gebruiken hun fantasie ook om iemand anders te spelen en zich in te leven in de emoties van een ander. Dat leidt ertoe dat ze sneller empathie zullen tonen.

Cognitief en creatief

Die verbeelding helpt je kind ook op andere vlakken. Denk maar aan probleemoplossend denken en de zaken op verschillende manieren bekijken en benaderen. Out of the box denken, zeg maar. Kinderen met een rijke fantasie zijn vaak ook creatiever. Dat zie je niet enkel in hun spel, maar later ook als het gaat over bedenken van verhalen bijvoorbeeld.

Een ingebeeld vriendje

Op een bepaald moment – meestal rond het derde levensjaar – is je kleintje erg geïnteresseerd in poppen en andere spelletjes. Je ziet ook vaak dat kinderen met een rijke fantasie op dat moment een ingebeeld vriendje krijgen.

Soms maken ouders zich hier zorgen om. Ze denken dat hun zoon of dochter eenzaam is en daarom een denkbeeldig vriendje introduceert. Deze redenering klopt echter niet. Hoe je best reageert op een ingebeelde vriend of vriendin kon je hier al lezen.

Fantasie stimuleren, hoe doe je dat?

1. Kies het juiste speelgoed

Of beter gezegd, materialen. Het meeste speelgoed is namelijk niet bevorderlijk voor de fantasie van kinderen. Het is zo realistisch dat het zo goed als niets meer aan de verbeelding overlaat. Open ended speelgoed heeft niet meteen een doel, je kindje kan er vrij mee spelen. Het zijn materialen die de verbeelding en creativiteit prikkelen. Je kapoen kan bijgevolg helemaal zelf invullen wat het is of waarvoor het dient.
Meer weten over open ended speelgoed? Hier vind je alle info!

2. Beperk de hoeveelheid

Als kinderen te veel speelgoed hebben, zullen ze maar weinig beroep moeten doen op hun fantasie. Less is dus more in dit geval. Probeer de hoeveelheid speelgoed te beperken, zodat je peuter of kleuter zelf dingen kan verzinnen. Heb je veel speelgoed, overweeg dan zeker toy rotation. Hierbij bied je een tijdlang bepaalde dingen aan en wissel je vervolgens af. Zo blijft het interessant voor je kind en nooit te veel.

3. Ga voor veel (vrije) tijd

Fantasie gebruiken kost tijd. Je zult zien dat hoe meer tijd je kindje heeft om bijvoorbeeld te tekenen of een rollenspel te spelen, hoe creatiever hij of zij wordt. Heb je weinig tijd, dan val je makkelijker terug op wat je al kent. Gebruik de tijd ook eens als vrije tijd. Laat je zoon of dochter zelf bedenken wat ze kunnen doen, zonder te willen begeleiden of sturen. In het begin is het misschien wat onwennig, maar al snel komt de creativiteit boven. Niets mis met een beetje verveling dus!

Bronnen: filosovaardig.nl, kindergarden.nl

Ook interessant voor jou:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content