Gaat je kind voor het eerst naar de kleuterschool? Enkele tips!

©iStock
Voor het eerst naar de kleuterschool? Voor elk kind is dat een grote stap. Er gaat plots een nieuwe wereld voor hen open. Eentje met heel veel toffe uitdagingen, maar ook een wereld die nog heel verwarrend en vermoeiend kan zijn. Enkele tips!

Laat je kind zelf zijn schoolspullen kiezen

Je kind voelt zich de koning te rijk als hij met nieuwe schoolspullen voor het eerst naar school gaat. Plan een dagje winkelen met hem in of kijk online, en beslis samen welke rugzak, brooddoos en beker er worden gekocht. Zet op alle spullen duidelijk zijn naam, zodat hij ze niet al na de eerste dag kwijtraakt.

Doe het rustig aan

De eerste periode naar school is voor je kleuter bijzonder vermoeiend. Het zou ook zomaar kunnen dat hij ’s middags spontaan in slaap valt op de zetel. Een dutje is op zich niet erg, maar als je kind te lang slaapt, kom je ’s avonds in de problemen met naar bed gaan. Probeer je kind wakker te houden na schooltijd en plan niet te veel activiteiten in die eerste weken. Breng hem langzaamaan in een vast ritme en breng hem gerust tijdig naar bed. Zijn hersenen werken op volle kracht, het brein heeft een goede nachtrust nodig om te kunnen recupereren.

Oefen thuis

Is jouw kind een trage eter? Dan is het verstandig om te oefenen met sneller eten. Want tijdens de pauze is er helaas niet veel tijd voor het tussendoortje. Help je kind door bijvoorbeeld een voorverpakte ontbijtkoek al open te maken, een banaan alvast een stukje open te snijden en of een flesje open te draaien. Dit scheelt je kind tijd en frustratie.
Ook na de middaglunch spelen de kinderen vaak nog even buiten. Het zou jammer zijn als jouw kind dan nog als enige aan tafel overblijft omdat hij zo langzaam eet. Schrokken is niet nodig, maar een beetje tempo erin krijgen is handig.

Hou rekening met een ongelukje

In het eerste kleuterklasje wordt er van je kind verwacht dat hij zindelijk is en dat hij zelf zijn billen kan afvegen. Oefen met je kind hoe hij dat moet doen. Zorg ervoor dat zijn kleren makkelijk aan- en uit te trekken zijn (ook voor de gym) en vermijd ingewikkelde knopen. De meeste scholen hebben reservekleding op school, maar het kan nooit kwaad om je kind wat extra kleding mee te geven.

Geef hem iets vertrouwds mee

Je kleuter krijgt veel nieuwe indrukken te verwerken in de kleuterschool. Soms wordt het hem misschien iets te veel en dan is het fijn als hij troost kan zoeken bij iets vertrouwds. Bijvoorbeeld zijn knuffel (stop die in de rugzak). Of geef je kind iets kleins mee van huis en doe dat in zijn jaszak of broodtrommel. Vertel dat als hij je mist, hij er naar kan kijken en dat jij dan dicht bij hem bent. Komt het erg vaak voor? Overleg dan met de juf hoe je het het best aanpakt.

Stel open vragen

Ben je gewend dat de dag van je kind werd geëvalueerd met een peuterjuf of een crècheleidster? Op school gaat dat er anders aan toe. De juf of meester heeft helaas weinig tijd om je elke dag op de hoogte te houden en je kind zal misschien ook weinig prijsgeven na zo’n drukke dag. Om te vermijden dat je elke dag ‘ja, alles goed’ te horen krijgt, stel je best open vragen zoals ‘heb je iets geleerd vandaag?’, ‘heb je moeten lachen?’, ‘welk verhaaltje heeft de juf verteld?’…

 

En last but not least: ’s ochtends op tijd op school zijn, dat is in het begin echt een onderneming. Met een evenwichtig ontbijt achter de kiezen, gepoetste tanden en een gevulde rugtas,  … dat is even wennen. Zeker als je geen ochtendmens bent. Veel succes, wij duimen mee!

Bron: Ouders Van Nu

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here