Getty Images

Je geduld bewaren met je kind: 6 belangrijke tips

Geduld is iets dat we allemaal wat meer zouden kunnen gebruiken. Maar de realiteit is dat het gedrag van je kind je vaak op de proef stelt en rustig blijven dan erg moeilijk is. Begin jij ook te snel te roepen en te tieren? Met deze tips lukt het je beter om je geduld te bewaren.

1. Bekijk het vanuit het kind

Moet je ergens op een bepaald tijdstip zijn en wil je peuter net op dat moment niet eten of zijn kleren aantrekken? Frustrerend! Het is heel erg begrijpelijk dat je op zo’n moment je geduld verliest en je stem verheft. Toch is het belangrijk om elke situatie even vanuit het perspectief van het kind te zien. Die heeft namelijk geen zicht op jouw planning en geniet van het spel dat hij op dat moment aan het spelen is. Het lukt natuurlijk niet elke keer, maar vraag je gerust eens af wat er gebeurt als je tien minuutjes later bent. Als jij je geduld bewaart, zal je kindje ook ontspannen zijn en verloopt de rest vast ook een stuk makkelijker. Misschien wil je kindje ons wel iets zeggen en moeten wij ook leren om meer van het nu te genieten?

2. Geduld bewaren? Neem je tijd én plan

Je weet als ouder dat kinderen vaak treuzelen en langer over bepaalde dingen doen. Je opjagen en beginnen schreeuwen heeft op dat moment geen zin. Krijg jij stress. Dan gaat je kind daarop reageren en kom je geen stap vooruit. Voldoende tijd incalculeren en goed op voorhand plannen is cruciaal met kinderen. Leg zoveel mogelijk spullen op voorhand klaar en vertel aan je kind wat jullie gaan doen.

3. Het is niet persoonlijk

Ook al lijkt het soms een regelrechte aanval op mama of papa, je kind bedoelt het niet persoonlijk. De reden is vaak dat hij niet weet of nog niet geleerd heeft hoe hij het best reageert. Als je tegen je kind zegt dat hij nu niet mag spelen omdat jullie dringend moeten vertrekken, begrijpt hij dat niet goed. Of hij weet niet hoe hij met die teleurstelling moet omgaan en wordt boos of raakt gefrustreerd. Je geduld bewaren is op zo’n moment niet makkelijk, maar onthou dat het niet persoonlijk is.

4. Tijd voor een time-out

Neen, geen time-out voor je kindje, maar eentje voor jou. Op het moment dat je het voelt opborrelen en je weet dat je geduld bewaren moeilijk wordt, is het tijd om je even af te zonderen. Tel even tot tien zouden ze vroeger vast gezegd hebben en er zit natuurlijk een grond van waarheid in deze raad. Of je nu telt of niet, het is nodig om even afstand te nemen van het probleem en jezelf de tijd te geven om tot rust te komen. Je zult zien dat je de situatie dan beter kunt inschatten en op een andere manier reageert.

5. Kies je strijd

Pick your battles is nog zo’n goede raad die je vast al eens gehoord hebt. Voor je ontploft omdat je kind weer iets heeft gedaan wat jou niet zint, vraag je je best af of het de strijd waard is. Je kunt ze namelijk niet allemaal winnen! Denk goed na wat voor jou belangrijk is en laat andere dingen varen. Wil je niet dat je kindje met jouw gsm speelt en heb je dat al verschillende keren gezegd? Leg ‘m dan ergens waar je peuter niet bij kan. De kans is groot dat hij nog niet begrijpt waarom jij er de hele tijd op zit te tokkelen en hij dat niet mag.

6. Zorg voor jezelf!

Een ouder die zich goed voelt en weinig stress ervaart kan veel beter zijn geduld bewaren. Klinkt logisch, toch? Heb je een paar moeilijke nachten achter de rug of ondervind je veel stress op het werk? Gun jezelf dan tijd om te recupereren. Er is vast wel iemand die even op je kindje wilt letten zodat jij kunt genieten van me-time. Of neem een dagje verlof terwijl zoon- of dochterlief naar de crèche of naar school gaat. Neen, dat is niet egoïstisch, dat is zorgen voor jezelf. Uiteindelijk komt dat je kind ook alleen maar ten goede!

Toch beginnen roepen?

Je bent maar een mens en we verliezen allemaal weleens ons geduld. Geen reden om je schuldig te voelen. Als je het nadien goed aanpakt is er ook geen man overboord. Zeg sorry tegen je kindje dat je boos werd en begon te roepen en leg uit waarom dat gebeurde. Vertel er ook bij dat dit niet zijn schuld was. Op die manier leert je kapoen dat boos worden een emotie is die bij het leven hoort, maar dat je het ook altijd kunt oplossen en goedmaken.

Bronnen: sitly.nl, wowopvoedcoaching.nl

Meer opvoedtips voor jou:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content