©GettyImages

Zo maak je gezonde tussendoortjes populair

‘Mama, mag ik een koekje? Papa, krijg ik een snoepje?’ Je peuter zal ongetwijfeld regelmatig om een tussendoortje vragen. Maar wat maakt een tussendoortje gezond? Moet dat koekje altijd vervangen worden door een appeltje? En hoe krijg je die gezonde tussendoortjes verkocht aan je kleintjes?

Gezonde tussendoortjes, enkele suggesties:

 • Magere groentesoep
 • Worteltjes
 • Snoeptomaatjes
 • Een stuk vers fruit
 • Soepstengel
 • Handjevol noten (vanaf 4 jaar)

Hoeveel tussendoortjes?

Je kind heeft veel energie nodig. Naast de drie hoofdmaaltijden zijn tussendoortjes een belangrijk onderdeel van de voeding. Twee tussendoortjes per dag zorgen ervoor dat de dagelijkse energiebehoefte van je peuter op peil blijft.

Zo maak je gezonde tussendoortjes populair:

 • Betrek je kinderen bij het eten. Kinderen vinden het heerlijk om hun eigen maaltijden te bereiden. Neem ze mee als je boodschappen doet en laat ze mee koken. Op die manier krijgen ze meer interesse in eten , en als ze zelf hebben gekookt is de kans groter dat ze het eten ook effectief opeten. Koken met kinderen is bovendien een ideale gelegenheid om hen iets te vertellen over gezond eten, en waarom dat zo belangrijk is voor hun lichaam .
 • Ontdek het kind in jezelf! Wees creatief. Bedenk originele en leuke manieren om eten op te dienen en op te eten. Dit is vooral belangrijk als je nieuwe etenswaren (groenten en fruit) aanbiedt, en het zal je kind helpen gezonde eetgewoonten te ontwikkelen.
 • Voorzie na schooltijd een snack. Zorg voor een slimme snack-strategie: maak er een routine van om na schooltijd een gezond tussendoortje aan te bieden.
 • Maak een gezinsritueel van de maaltijd. Eten met het hele gezin bevordert de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling en het welzijn van een kind. De maaltijden zijn ook een uitgelezen moment om het kind te helpen een positieve houding te ontwikkelen rond voedsel en gezonde eetgewoontes aan te nemen.
 • Geen woorden maar daden! Kinderen leren van het gedrag dat ze observeren, en ze nemen het ook over. Als je zelf gezond eet en vaak groenten en fruit als tussendoortje neemt, zullen ze leren hetzelfde te doen. Zo nemen ze een goede gewoonte aan die hen een heel leven lang bijblijft.
 • Lukt het niet meteen? Probeer dan nog minstens een keer of negen! Wetenschappelijke studies hebben uitgewezen dat kinderen die herhaaldelijk (meer bepaald werd vastgesteld dat je een nieuwe smaak 10 keer moet proeven om ‘m te kunnen appreciëren) groente en fruit voorgeschoteld krijgen, eerder geneigd zijn om meer fruit- en groentesoorten te proeven. Leg bij iedere maaltijd kleine hoeveelheden van het ‘nieuwe’ voedsel (groente of fruit) op het bord van je kind, samen met iets anders dat het kind zeker lust.
  Door het voedsel herhaaldelijk aan te bieden en consequent te blijven, moedig je het kind aan om het nieuwe eten te proeven. Geef zelf het goede voorbeeld wat je eetgewoonten betreft, en laat zien dat het ‘normaal’ is om evenwichtige maaltijden te eten.
 • Moedig je kind aan. Kinderen leren het best door middel van positieve bevestiging. Zorg er daarom voor dat maaltijden geen strijd worden. Als je kind weigert een bepaald soort fruit of groente te eten, neem dan niet je toevlucht tot dwang of straffen. Maak er niet te veel heisa rond en haal het bord weg. Blijf dezelfde soort fruit of groente aanbieden, en prijs je kind als het er tóch een hapje van neemt!
 • Als iets lekker smaakt, is de kans groter dat je kind het eet. De uitdaging is dus gezonde dingen aantrekkelijk te maken! Voeg aan het fruit iets toe dat je kind lekker vindt, zoals chocolade (voor alternatieve tussendoortjes: zie hieronder).
 • Zorg ervoor dat je altijd een voorraadje gezonde snacks bij de hand hebt, zoals fruit en groente. Als er gezonde snacks in huis zijn die kinderen vrij mogen nemen, is de kans groot dat ze er meer van gaan eten. Zet het fruit op een goed zichtbare plaats in huis, zoals op de tafel in de woonkamer of op het aanrecht.
 • Afwisseling, afwisseling, afwisseling! Verandering van spijs doet eten: als je je kind steeds dezelfde soorten fruit en groente voorzet, gaat het zich uiteindelijk vervelen. Kies voor verse, kleurrijke en afwisselende vruchten en groenten. Wees creatief en probeer met het hele gezin eens exotische, ongewone fruit- en groentesoorten.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content