Goed leren slapen

Een goede nachtrust is niet voor elk kind en ouder weggelegd. Niet willen slapen, ’s nachts huilen, heel vroeg wakker worden… het zijn geen uitzonderlijke situaties bij kleine kinderen. Maar doe je eraan?

Zelf naar bed

Er zijn kinderen die zonder morren naar bed gaan en probleemloos slapen. Maar de meeste kinderen geven zich niet zomaar gewonnen: elke avond opnieuw moet er een strijd geleverd worden om de kids in bed te krijgen. Als ouder heb je dan ook heel wat doorzettingsvermogen nodig om een routine te vinden waarbij je kind zonder problemen naar bed gaat

Mama is de baas

Verandering moet je willen. Om een verandering tot stand te brengen zal je eerst heel wat doorzettingsvermogen aan de dag moeten brengen. Veel slaapproblemen ontstaan namelijk omdat je kind heeft opgemerkt dat steeds weer uit bed komen of ’s nachts huilen beloond wordt met aandacht. Je zal dus consequent moeten leren zijn en duidelijk maken dat huilen geen zin meer heeft.

Belonen werkt

Maak met je kind de afspraak dat als hij zelf rustig naar bed gaat en de hele nacht doorslaapt bijv. een sticker krijgt de volgende ochtend. Je kan die dan verzamelen op een aparte affiche en afspreken dat als er zoveel opplakken hij een extra snoepje krijgt of een kleinigheidje mag uitkiezen. Een trucje dat niet alleen bij de potjestraining werkt, maar dus ook bij de slaaptraining.

Merk je dat je kind moeilijk wil gaan slapen omdat hij angstig is om alleen te zijn? Spreek dan af dat je naast hem blijft zitten enkele minuutjes en dat je vervolgens om de zoveel minuten terug komt kijken. Maak de tijden steeds langer. Zelfs al huilt je kind, negeer het dan. Snel zal hij leren dat je sowieso altijd in de buurt bent voor hem en zal hij het makkelijk vinden om alleen te slapen.

Extra slaaptips

  • Kies voor een vast bedritueel. Eerst in bad, vervolgens samen een boekje lezen en dan naar bed. Je kind zal zo snel weten dat het bedtijd is.
  • Zorg ervoor dat je kind een gezellige slaapkamer heeft met een leuk bed. Misschien slaapt hij graag tussen zijn knuffels of vindt hij het leuk om in een ‘huisje’ te slapen.
  •  Is je kind bang in het donker, laat dan een LED-nachtlampje branden.
  • Doe geen wilde dingen voor het slapen gaan. Ook tv, film en tablet zijn af te raden voor het slapen gaan.

Partner Content