Hebben vogels koude poten in de winter?

Hebben vogels in de winter last van koude pootjes? En waarom is vogelpoep wit? Kinderen stellen vaak de gekste vragen waar we geen antwoord op weten. Maar Natuurpunt helpt ons uit de nood wat de twee bovenstaande vragen betreft.    

Hebben vogels geen koude poten in de winter?

Hoewel de grond in de winter vaak bevroren is, hebben vogels toch geen koude pootjes. Ze hebben immers een ingebouwd mechanisme om de temperatuur in hun poten te regelen.

Vogels hebben geen zweetklieren, maar reguleren hun lichaamswarmte via de mondholte en onbevederde lichaamsdelen, zoals de pootjes. Om een te groot warmteverlies te voorkomen in de winter, maken de vogels gebruik van het 'tegenstroomprincipe'. Het systeem is zo vernuftig dat het ook 'wondernet' wordt genoemd
Het warme bloed uit de slagader stroomt in de poten zeer dicht langs het koude bloed dat op de terugweg is naar het hart.

De warme bloedstroom staat zijn warmte efficiënt af aan de terugkerende ader voordat het bloed verder de poten instroomt en in contact komt met de koude buitenlucht. Zo blijft veel warmte in het lichaam. In de winter ligt de terugkerende ader in de kern van de poot, en gaat er weinig warmte verloren. In de zomer verplaatst de ader zich naar de huid van de poot, zodat overtollige warmte gemakkelijk weg kan.

Waarom is vogelpoep wit?

Pets, een vogel vliegt over en plots heb je een wit hoopje vogelpoep op je jas. Maar waarom is die vogelpoep wit?

Vogels zijn gebouwd om te vliegen. Om hun gewicht laag te houden, hebben ze geen urineblaas. Wanneer vogels hun dropje laten vallen, bestaat dat tegelijkertijd uit urine en uitwerpselen. Wat op zich erg  bijzonder is. Het is dus een mengsel van urine of urinezuur (het witte) en de uitwerpselen uit de darm (het donkere). Zoogdieren scheiden geen urinezuur uit, maar ureum. Afhankelijk van de hoeveelheid water in het urinezuur is de vogelpoep dikker of dunner, en dus ook zuurder. Daarom zijn uitwerpselen van vogels niet geschikt als meststoffen voor planten.

Volg Natuurpunt op Facebook of Twitter!
 

 

Partner Content