Help, mijn kind heeft flaporen

© Shutterstock
Oren zijn er in alle vormen en maten. Bij sommige kinderen staan ze wat meer naar buiten dan bij anderen. Wat zijn flaporen precies? En kun je er iets aan doen? Wij vroegen het aan Paul van der Eerden, neus-keel-oorarts en vader van twee zonen.
 1. Wat zijn flaporen?

  Paul: “Flaporen zijn oren die buiten proportie zijn in verhouding tot het gezicht. Ze ontstaan bij de geboorte en zijn in feite een aanlegstoornis. In de meeste gevallen zijn ze niet erfelijk. De oorschelp krijgt zijn vorm en structuur door het kraakbenig skelet. Vaak ontstaat een afwijkende stand van het oor door het ontbreken van de omslagplooi, die halverwege aan de bovenkant van de oorschelp zit. Een afwijkend oor kan ook ontstaan als het kraakbenig kommetje dat aan de gehoorgang grenst te groot is of als de oorlel te veel uitsteekt. Deze afwijking kunnen alleen of in combinatie voorkomen. Afwijkingen aan het oor komen bij ongeveer vijf procent van de mensen voor, en even vaak bij jongens als bij meisjes.”

 2. Wanneer spreek je van flaporen in plaats van gewoon grote oren?

  “Normaal is het oor vijf à zes centimeter lang en bedraagt de afstand tussen de oorrand en de zijkant van de schedel zo’n vijftien à twintig millimeter. Elk oor ontwikkelt zich afzonderlijk en het is niet ongewoon dat het ene oor meer naar buiten staat dan de andere. We spreken van flaporen wanneer de oren te ver van de zijkant van het hoofd staan en daardoor te veel aandacht trekken, maar er zijn verschillende gradaties. Bovendien is het iets subjectiefs: wat de een als flaporen beschouwt, vindt de andere misschien perfect normaal.”

 3. Wat kun je doen tegen flaporen?

  “Bij pasgeboren kinderen kunnen flaporen worden verholpen door middel van spalktherapie. Het oor wordt dan met een spalk en tape dichter bij het hoofd gebracht, waardoor het in de goede richting groeit. De resultaten zijn wisselend en soms komen de flaporen terug.”

  “Daarom worden veel flaporen rechtgezet met een oorcorrectie. Deze operatie kun je laten doen vanaf de leeftijd van vijf jaar, omdat het oor dan is uitgegroeid. Onder narcose worden de oren van je kind rechtgezet met ofwel een kraakbeensparende ofwel een kraakbeensnijdende techniek. Bij een kraakbeensparende ingreep verzwakken we via een snede aan de achterkant van het oor eerst het kraakbeen om het daarna met enkele hechtingen in model te brengen. Zo kun je mooie geleidelijke plooien in de oorschelp creëren. Een correctie van beide oren duurt gemiddeld anderhalf uur en na de operatie moet je kind nog één tot drie dagen een drukverband dragen om zwellingen en bloeduitstortingen tegen te gaan. Overleg goed met je kind of het de operatie echt wil laten doen.”

 4. Wordt er altijd iets gedaan aan flaporen?

  “Dat hangt af van kind tot kind. Kinderen met echt duidelijke flaporen laten ze meestal wel rechtzetten, maar ook kinderen met subtielere flaporen kiezen soms voor de correctie. Het hangt dus af van de ernst van de flaporen af en van de persoonlijke ervaring van het kind. Sommige ouders vinden de oren bij hun kind passen en laten er niets aan doen zolang het er geen last van heeft. Het is in principe dus niet zo dat aan alle flaporen iets wordt gedaan. Bij kinderen draagt de mutualiteit bij in de kosten van de operatie. Voor volwassenen ligt dat anders, aangezien het dan als een cosmetische ingreep wordt beschouwd. Bespreek het zeker vooraf met je arts.

 5. Wat zijn de gevolgen van flaporen voor je kind?

  Medisch gezien maakt het geen verschil. Je kunt er niet beter of slechter door horen en je wordt er even oud mee als anderen. Maar vaak worden kinderen vanaf een jaar of zeven gepest met flaporen. Voor veel jongens en meisjes kan dat een reden zijn om een oorcorrectie of otoplastie te laten uitvoeren.”

Bron: Zappy Ouders – Nr.2 – April/mei 2016

Lees ook

Oorontsteking voorkomen en behandelen

SOS windpokken