Help, mijn peuter is agressief!

Peuters die boos zijn durven al eens te slaan of te knijpen. Dat agressief gedrag komt spontaan, ze doen het dus niet met opzet, maar het moet zeker worden afgeleerd. Maar hoe pak je dat nu aan, zo’n agressieve peuter?

Agressief gedrag bij een peuter

Het is niet abnormaal als je peuter een leeftijdsgenootje duwt, slaat of aan de haren trekt. Als iets niet naar hun zin gaat, zijn ze gefrustreerd en uiten dat door agressief gedrag. Dat gedrag komt spontaan en wil niet zeggen dat je peuter later gewelddadig wordt, maar agressief gedrag moet wel worden afgeleerd.

Tips om agressief gedrag af te leren

Als peuters agressief zijn, is het belangrijk om dat gedrag te af te leren. Tijdens de eerste levensjaren is het kind volop in ontwikkeling en moet het dus bepaalde gedragingen leren, zoals het onder controle houden van agressie, anders neemt je peuter dat gedrag mee naar de adolescentie.

Hoe je precies moet reageren, hangt af van jouw opvoedingsmethode. Ieder kind krijgt tenslotte een andere opvoeding, dus moet je als ouder kijken welke manier het beste bij jouw opvoedingsmethode past. Hier zijn alvast enkele tips:

  • Leg kort uit dat je zijn of haar gedrag niet tolereert als je peuter een driftbui heeft. Peuters  zijn op dat moment veel te woedend om te luisteren dus heeft het geen zin om een (lang) gesprek aan te gaan. Eens ze zijn gekalmeerd, kan je het rustig uitleggen.
  • Bij veel ouders is de “time-out” een goede manier om te kalmeren. Zet je peuter even in de hal of in een ruimte apart zodat hij of zij en ook jij even tot rust kan komen.
  • Heeft je peuter net een leeftijdsgenootje pijn gedaan? Haal je peuter even weg zodat het andere kind verder kan spelen. Maak aan jouw kind duidelijk dat hij geen andere kinderen pijn mag doen en daarom niet verder mag spelen.
  • Peuters kennen vaak geen andere manier om hun frustraties te uiten. Je kan hen leren dat ze ook door te praten hun gevoelens kunnen uiten. Leer ze bijvoorbeeld zeggen “ik ben boos” in plaats van iemand pijn te doen.
  • Soms kan je agressief gedrag al zien aankomen: Peuters maken bepaalde bewegingen (bijvoorbeeld hun hand omhoog doen alsof ze gaan slaan) en zo kan je al ingrijpen voor er effectief iets gebeurt.
  • Wees altijd consequent. Toegegeven, het kan grappig zijn als jouw kleine uk een andere peuter om de een of andere reden omver duwt. Maar als je de ene keer je peuter corrigeert en de andere keer lacht om het voorval weet je peuter niet of het gedrag nu juist of fout is.

Vanaf 3 jaar mindert agressief gedrag, maar dat wil niet zeggen dat kinderen het vanzelf afleren. Ze vinden wel andere manieren om hun ongenoegen te uiten, maar als agressie niet wordt gecorrigeerd, zullen ze vaker anderen pijn blijven doen.

Dit-is-ook-iets-voor-jou

 

Partner Content