©iStock

Moeilijke eter? Het zit in de genen!

Het ene kind eet zonder problemen zijn bordje leeg en bij de ander is het iedere dag een strijd aan tafel. Hoe komt dat toch? Volgens een onderzoek ligt het niet per se aan de opvoeding, maar zit het in de genen!

Voor het onderzoek analyseerden wetenschappers het eetgedrag van 1.921 gezinnen met een tweeling van 16 maanden oud. Ze onderzochten in welke mate de genen of de omgevingsfactoren van de kinderen een invloed hadden op hun eetgedrag.

Selectief eetgedrag en voedselneofobie

Uit het onderzoek blijkt dat selectief eetgedrag en het weigeren van nieuwe voeding (= voedselneofobie) genetisch bepaald is en dus niet per se voortkomt uit de opvoeding.

Voedselneofobie wordt gezien als een fase in de ontwikkeling van het kind en heeft meer te maken met genetica dan selectief eetgedrag, maar toch wordt de neiging om selectief te zijn wat betreft texturen, smaken en geuren van voedingsmiddelen meestal wel beïnvloed door de opvoeding.

Opluchting voor ouders

Ouders geven zichzelf vaak de schuld als hun kind een moeilijke eter is, dus dit onderzoek is voor velen ongetwijfeld een opluchting. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat moeilijk eetgedrag niet kan worden veranderd!

“Genen zijn niet ons lot. We kennen veel eigenschappen met een sterke genetische basis die alsnog kunnen worden veranderd, zoals je gewicht. In toekomstige onderzoeken zou men moeten nagaan welke factoren voedselneofobie en selectief eetgedrag beïnvloeden, zodat we die gedragingen kunnen veranderen,” zegt Clare Llewellyn, onderzoeker aan UCL Health Behaviour Research Centre.

Bron: UCL

Lees ook:

Partner Content