© getty Images

Hou de tanden van je kind gezond met deze 5 tips

Van zodra de eerste tanden zichtbaar zijn, is een goede tandhygiëne van groot belang. Wij geven je 5 tips om het gebit van je kind in topvorm te houden.

Gezonden tanden: beperk tussendoortjes

Voortdurend eten vergroot de kans op gaatjes. Zodra we iets eten, daalt de zuurtegraad in onze mond. Speeksel brengt het pH-niveau weer op punt, maar dat proces komt onder druk te staan wanneer het ene eetmoment het andere afwisselt. Bij een te lage zuurtegraad in de mond kan een tand ontkalken en kunnen er cariës ontstaan. Probeer er dus voor te zorgen dat je kind niet meer dan vijf keer per dag eet.

Gebruik een aangepaste tandenborstel

Om die allereerste tandjes te poetsen, is een vingerborsteltje heel handig. Zo leert je kind stilaan wennen aan het gevoel van een tandenborstel. Voor kinderen vanaf twee jaar zijn er speciale peuterborsteltjes met een aangepast handvat en een kleine borstelkop. Voor elke leeftijdscategorie vind je een aangepaste tandenborstel.

Leer een goede poetstechniek aan

Door slecht te poetsen, blijven er tandplakrestjes achter en zo ontstaan er gaatjes. Zelfs het allereerste tandje verdient de nodige aandacht. Het is dan vooral belangrijk om je baby te laten wennen aan het fenomeen ‘tanden poetsen’. Rond de leeftijd van twee jaar heeft je kind zo’n twintig tandjes en is twee keer per dag gedurende twee minuten poetsen een must. Wil je peuter graag zelf poetsen? Laat hem dan zeker begaan! Leer je kind horizontaal te poetsen en poets altijd even na.

Kies de juiste tandpasta

De concentratie fluoride moet aangepast zijn aan de leeftijd van je kind. Jonge kinderen slikken tijdens het poetsen immers nogal wat tandpasta in. Gebruikt je kind aangepaste tandpasta? Dan is dat geen probleem. Maar als de tandpasta te veel fluor bevat, kan dit voor fluorosis – witte vlekjes of strepen – zorgen op het definitieve gebit. Laat je kind tot zes jaar daarom een aangepaste kindertandpasta gebruiken.

Ga regelmatig op controle

Ga, vanaf 3 jaar, zeker één keer per jaar naar de tandarts. Maar houd ook het gedrag van je kind goed in de gaten. Weigert het te eten, bijt het met de kiezen in plaats van de voortanden of is het huilerig en brengt het steeds zijn hand naar de mond? Dat kan erop wijzen dat je kind tandpijn heeft. Wanneer melktanden pijnlijk aanvoelen, is de schade meestal al vergevorderd, dus snel naar de tandarts is de boodschap!

Bron: Goed Gevoel

Meer tips voor gezonde tanden?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content