Huisdieren voor kleine kinderen

Veel kinderen willen graag een huisdier hebben. Natuurlijk is een huisdier gezellig en een leuke speelkameraad, maar niet alle huisdieren zijn geschikt voor kleine kinderen. Hoe kies je een gepast huisdier voor je kinderen?

“Mama, mag ik een huisdier?”

Een gepast huisdier kiezen voor je kind is niet zo makkelijk. Best stel je je vooraf enkele vragen: hoeveel tijd heb je, hoeveel plaats, hoeveel budget… Zo kan je bepalen welk huisdier voor jouw gezin gepast is. Toch hou je er best rekening mee dat niet alle huisdieren even geschikt zijn om in de buurt van kleine kinderen te houden.

LEES OOK: Leer je kind veilig omgaan met huisdieren

WEL: Honden en katten

Honden en katten zijn doorgaans leuke huisdieren voor kleine kinderen. Let wel, niet alle hondenrassen zijn even geschikt voor kleine kinderen. Vecht- en waakhonden laat je best uit de buurt van je kind. Geen idee welk hondenras te kiezen, vraag dan eerst raad. Dat kan bij de hondenfokker of in het asiel.

  • Hond van een fokker

Kies altijd voor een erkende fokker. Die kan je de juiste info geven: niet alleen over de hond en de nodige verzorging, maar ook of het ras wel geschikt is voor jouw gezin. Vergeet ook niet dat een puppy – net zoals een baby – veel verzorging en aandacht nodig heeft.

  • Hond uit een asiel

Als je een hond uit het asiel wil, laat je dan goed informeren door de dierenverzorgers uit het asiel. Zij kennen de situatie van de hond en weten welke hond in aanmerking komt voor jouw gezin. Bovendien nemen ze ook de tijd er voor om de hond aan zijn nieuwe thuis te laten wennen.

NIET: Konijnen, cavia’s en hamsters

Konijnen, cavia’s en hamsters zijn prooidieren: ze hebben een snelle reflex en de neiging te vluchten bij de minste bedreiging. Voor deze dieren zijn grijpgrage kinderhandjes een nachtmerrie. Bovendien houden ze er ook niet van om lang vastgehouden te worden en kunnen ze bijten wanneer ze schrikken. Doorgaans wordt het dan ook afgeraden om konijnen, cavia’s en hamsters in huis te halen als de kinderen jonger dan zes jaar zijn.

Een knaagdier dat wel graag in de buurt van kleine kinderen is, is een tamme rat. Hij vindt het leuk om samen te spelen en zal zelden z’n tanden in een kinderhand zetten. Bovendien zijn tamme ratten ontzettend slimme beesten en kun je ze zelfs – met veel geduld – kunstjes leren.

LEES OOK: Welk huisdier past bij mijn kind?

Partner Content