©iStock

Zijn snotjes, bacteriën, poep en kusjes aan huisdieren echt zo schadelijk voor je kind?

‘Neen schatje, niet in je mond stoppen!’ ‘Bah, niet aanraken!’ Sta je als mama al klaar met antibacteriële gels en doekjes? Hoe schoon is schoon genoeg? Is hygiene niet overrated? We zochten het uit.

Handen wassen

Regelmatig handen wassen is belangrijk bij kinderen. Op deze manier houd je ziektes zo goed mogelijk uit de buurt. Maar als je kind af en toe zijn handen vergeet te wassen na het plassen, zal er niets gebeuren. Ook niet als hij het nooit doet.

Voorraadje antibacteriële gels

Antibacteriële gels en doekjes zijn overbodig. Kinderen ontdekken de wereld door dingen aan te raken en ze in hun mond te stoppen en worden hier echt niet meteen ziek van. Dit gedrag is compleet normaal, dus maak je vooral geen zorgen.

Vuil worden

Volgens kinderarts Sarah Hunstead is het juist belangrijk om af en toe goed vuil te worden. Ze heeft het dan uiteraard niet over het eten van hondenpoep, maar gewoon over het vuil worden van buiten te spelen. “We moeten onthouden dat een beetje viezigheid echt niets uitmaakt. Onze kinderen moeten juist naar buiten en in de tuin ravotten tot ze vies zijn; dat is goed voor hun immuunsysteem,” zegt de Amerikaanse arts.

Hoe erg is het als de speen van je kind op de grond valt?

Uit een recent onderzoek kwam naar voren dat ouders die een op de grond gevallen speentje oprapen, een beetje schoonmaken (vaak met hun eigen speeksel) en weer terug in het mondje van hun kind stoppen, het best bezig zijn. Kinderen hebben hier profijt van, omdat ze wat van onze microflora binnenkrijgen. Dit is top voor hun immuunsysteem. Op de langere termijn hebben deze kinderen minder vaak last van astma, eczeem en andere allergie gerelateerde ziekten.

Advies

Toen Sarah werd gevraagd wat ze ouders het liefst meegeeft als het aankomt op de hygiëne van hun kinderen, had ze een briljant – én op waarheid gebaseerd-advies. “Je hoeft je niet zoveel zorgen te maken. Het is juist goed als kinderen met dieren leren omgaan, naar buiten gaan en moddertaartjes bakken… Het is alleen maar goed voor hun immuunsysteem. Je hoeft dus echt niet achter ze aan te rennen met desinfecterende handgel.”

Bron: famme.nl

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content