© Getty Images

Interactief voorlezen: wat is dat?

Dat voorlezen goed is voor de taalontwikkeling wisten we al, maar het stimuleert ook de fantasie en het leert je kindje om zich makkelijker te concentreren. Wil je je zoon of dochter nog meer bij het verhaal betrekken, dan is interactief voorlezen een goed idee. Doe jij het al?

Interactief voorlezen: wat is dat?

Interactief voorlezen heeft als doel dat je kind meer betrokken is bij het boek en – als het meezit – ook zelf kan deelnemen. Het is niet alleen veel leuker voor je kindje om het voorleesuurtje een stuk (inter)actiever aan te pakken, de voordelen worden ook groter. Zo zal je kindje meer woordenschat verwerven en zal de taalontwikkeling nog vlotter verlopen.

Zo begin je eraan

1. Stel vragen

Door te praten over wat je gelezen hebt, gaat je kindje het verhaal in de eerste plaats beter begrijpen, maar gaat het zelf ook actief taal gebruiken in de plaats van enkel te luisteren. Begin met vragen te stellen over de cover. ‘Wie zie je allemaal staan?’ ‘Over wat denk je dat het boek zal gaan?’ Ook tijdens het verhaal kun je vragen stellen. ‘Hoe denk je dat het verder zal gaan?’ bijvoorbeeld. Staan er ook afbeeldingen bij, dan kun je er even bij stilstaan en eventuele moeilijke woorden of begrippen uitleggen aan de hand van de plaatjes.

2. Ga knutselen

Heb je een creatieveling in huis die houdt van tekenen of knutselen, dan is het een goed idee om het verhaal als basis te gebruiken voor jullie volgend creatief pleziertje.

3. Tijd voor poppenkast

Het verhaal naspelen helpt ook om alles beter te begrijpen en de taalontwikkeling te stimuleren. Wat dacht je van een spelletje poppenkast? Gebruik hand- of vingerpopjes en speel samen stukjes uit het boek. Ook een toneeltje opvoeren is plezant. Hierin kun je erg ver gaan en allerlei attributen meenemen of zelf maken. Het belangrijkste is dat je voldoende taal gebruikt. Benoem de dingen die je ziet, maakt of gebruikt.

4. Kies een gezelschapsspel

Ook gezelschapsspelletjes kunnen helpen om het verhaaltje interactief te maken. Ging het boek over dieren, kijk dan eens in de kast welk spel in het thema past. Misschien heb je nog een leuk memoryspel liggen met de mooiste dierenplaatjes?

5. Bekijk een film of zing een liedje

Er zijn natuurlijk nog meer mogelijkheden om met het thema van het boek aan de slag te gaan. We keren even terug naar het verhaal over dieren. Waarom kijken jullie niet samen naar Jungle Book of The Lion King? Niet enkel fantastisch leuke films, maar er komen heel wat dieren in voor die je kindje op een speelse manier leert te benoemen. Geen filmfan, zoek dan op Spotify of Youtube liedjes die over dieren gaan. Plezier verzekerd!

Bronnen: jufmaike.nl, famme.nl

Zeker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content