De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Is softijs gezonder dan roomijs?

Lore (25 jaar) uit Beveren vraagt zich in Vitaya magazine af of softijs nu echt gezonder is dan roomijs. Di√ętiste Tessa Bosmans legt het verschil tussen beiden uit.

Tessa Bosmans, diëtiste: "Het verschil tussen softijs en roomijs zit vooral in de bereiding. De ingrediënten zijn hetzelfde, alleen moet roomijs vee langer rijpen. Softijs wordt sneller uit de diepvries gehaald, waardoor het nog zacht is."

"Door de meer vloeibare structuur bevat softijs iets minder vet dan roomijs: 3 tot 6 procent vet per 100 gram, waar dat bij roomijs rond de 10 procent ligt. De caloriewaarde ligt daardoor iets lager. In die zin kan je softijs als 'gezonder' beschouwen, maar net zoals bij roomijs heb je ook bij softijs kwaliteitsverschillen."

"Is het ijs artisanaal of industrieel bereid? Zijn er veel kleur- en smaakstoffen aan toegevoegd of werd er met vers fruit en echte vanillestokjes gewerkt? Ook dat is bepalend voor het gezondheidsgehalte."

[imageid:863989;width:140;height:;align:left]

Met dank aan Vitaya – juni 2013

Partner Content