Images: iStock

Je amuseren hoeft niet duur te zijn

Uitstapjes met kinderen kosten veel geld? Dacht hoeft niet altijd het geval te zijn. Met een béétje vindingrijkheid kom je al een heel eind.

9 x amuseren zonder (veel) geld uit te geven

Motors en machinerie

Soms moet je het echt niet ver gaan zoeken. Je bent makkelijk een uur zoet met het bekijken van grote graafmachines die graven, spitten, dumpen en tillen. En als je treinliefhebbers in huis hebt, ben je helemaal gesteld. Ga naar een plaatsje in de buurt waar je gezellig kan zitten en de treinen ziet voorbijrijden. Zoek eerst even op hoeveel treinen er op die specifieke plaats passeren. Het moet wel een beetje spannend zijn natuurlijk.

Ook leuk: Vanuit je auto kijken naar opstijgende en landende vliegtuigen. Tussendoor, kan je kijken naar de strepen en figuurtjes in de lucht.

Sightseeing

Rij naar een prachtige tuin, of ga een met graffiti bespoten muur bezichtigen. Peuters en kleuters houden van niets meer dan de geur, aanraking en uitzicht van natuurfenomenen, of bijvoorbeeld de schoonheid van een fontein. Zelfs een wat krellig kunstwerkje kan hen fascineren.

Seizoensgebonden

Als de lente voor de deur stond, nam mijn vader mij mee op speurtocht om de eerste tekenen van het bloemenseizoen te ontdekken. In de winter kan je zoeken naar de grootste ijspegel, in de herfst verzamel je soorten bladeren of kastanjes,…

Wedstrijdjes

Omdat kinderen competitief zijn ingesteld zullen ze ook wel van volgend spelletje houden. Iedere keer als jullie iets gaan drinken of eten (dat mag iets simpel zijn zoals een ijsje) moeten ze op een puntenblad hun bevindingen over hun consumptie opschrijven. Een beetje jury spelen dus.

Vanaf het moment dat ze hoeveelheden kunnen onderscheiden, wordt het competitiebeest in kinderen wakker. Ze zijn absolute maniakken wat dat betreft. De meeste kids zijn dol op spannende zoektochten, een wedstrijd of een spelletje.

Voorwerpen en objecten spotten

Zoek naar de grootste brug, het hoogste gebouw, de oudste boom, of de grootste letter A op signalisatiebord. Neem een camera mee en neem foto’s van je kinderen als ze voor hun vondsten staan. Je kan ze ook een kleine beloning toestoppen iedere x aantal keer dat ze iets speciaals, of een bepaald aantal objecten hebben gevonden.

Supermarkt

Ga eens naar de supermarkt als er niet veel volk is. Maak een boodschappenlijstje met prentjes en laat je kind het karretje vullen.

Park = pret

Neem de familie mee voor een wandeling in een nabijgelegen park of een verkenning van  je achtertuin. Pak een zak of emmer mee om interessante bladeren, bloemen, zaden en stenen die je kunt vinden, te verzamelen. Terwijl je wandelt kan je het spel ‘twintig vragen’ spelen. (Een persoon pakt iets wat ze ziet en de andere spelers hebben tijd om vragen te stellen totdat iemand raadt wat het is.)

Observeren en onderzoeken

Oudere kinderen kunnen bomen identificeren met behulp van een gids. Een verrekijker kan interessant zijn om vogels en andere schepsels te onderscheppen.

Zoek een dier of een insect en zie hoe lang je kunt (stilletjes!) kan kijken, zonder opgemerkt te worden.

Knutselen

Maak een collage met bladeren, bloemen of zaden.

Partner Content