Je peuter aankleden

Eens je baby gaat kruipen, zal hij niet meer zo gemakkelijk stilliggen terwijl je hem aankleedt. En naarmate hij ouder wordt, zal hij ook steeds meer zelf willen doen. Hoe kan je je peuter makkelijker aankleden en hou je het fijn voor iedereen? 

Door dingen zelf te doen, leert je peuter hoe ze in elkaar zitten, of het nu om het openen van een kastdeur gaat of het knopen van zijn veters. De motorische ontwikkeling van je kind houdt in dat hij gaandeweg meer controle krijgt over zijn bewegingen.

Zijn geest is echter sneller dan zijn motoriek, waardoor hij niet altijd slaagt in zijn opzet. Hij weet misschien wel dat de knoop door het knoopsgat moet, maar hij slaagt er nog niet in om ze erdoor te wriemelen. Toch is het belangrijk dat hij het zelf kan proberen.

Samenwerking is de sleutel tot succes

Als je kind ouder wordt, wil het steeds meer deelnemen. Het wil niet meer stil zitten, wat het aan- en uitkleden bemoeilijkt, maar het is ook beter in staat om te helpen. Een baby van 11 maanden kan een vuist maken en zijn arm strekken wanneer jij dat vraagt en hij kan zijn arm stilhouden terwijl jij zijn mouw goed aandoet.

Later zal je kind steeds meer op eigen houtje willen doen en kan je het aan- en uitkleden samen oefenen. Kleren uittrekken is voor je peuter makkelijker dan ze aandoen. Laat hem in de eerste plaats oefenen door 's avonds zelf zijn kleren uit te doen. Help hem met moeilijke sluitingen en maak van de gelegenheid gebruik om hem voor te doen hoe ze werken.

Steeds zelfstandiger

Als je peuter ouder wordt, ontwikkelt hij de coördinatie die nodig is om zichzelf aan te kleden. Op tweejarige leeftijd probeert je peuter wellicht zijn kleren zelf dicht te doen en met 3 jaar kan hij een grote knoop door een knoopsgat halen en eigenhandig zijn broek, T-shirt en trui aantrekken.

Het jaar daarop kan hij zich helemaal zelf aan- en uitkleden en zijn kleren ook netjes opruimen. Prijs je kind om al zijn vorderingen en laat hem zo veel mogelijk zijn gang gaan, hoe traag en onhandig het ook gebeurt. Het is een teken van zijn toenemende zelfstandigheid en het bevordert zijn zelfvertrouwen.

Maak het aankleden makkelijk voor je kind

Je kunt een aantal dingen doen om het aankleden voor je kind gemakkelijker te maken.

  • In de beginfase kan je je peuter leren hoe zijn lichaam in de juiste stand te houden, terwijl jij zijn kleren aantrekt. Jij houdt bijvoorbeeld een mouw of pijp open en hij duwt daar zijn arm of been in. Later kan hij dit zelf.
  • Leg de kleren zo klaar dat hij ze makkelijk kan aantrekken. Laat zien dat hij eerst moet gaan zitten om zijn benen in de broekspijpen te steken en dat hij dan pas kan opstaan om zijn broek op te trekken.
  • Leer je kind dat het etiketje van trui of T-shirt altijd op de rug moet.
  • Kies kleren waar hij zelf makkelijk mee overweg kan en let daarbij vooral op de sluitingen.

Partner Content