Little girl laying down near the red kittens

Kattenfluisteraar: 7x zo worden je kinderen en je kat beste vrienden

Geen betere dag dan Werelddierendag om je favoriete huisdier extra gelukkig te maken. Heb jij thuis ook een snoezige kater of een koddige kat én een paar kinderen rondlopen? Dan geeft kattenfluisteraar Anneleen Bru in haar nieuwste boek een paar tips om die laatsten goed met elkaar overeen te laten komen. Je kat gelukkig houden? Dat doe je zo!

Kids & katten: 7x tips om je kat gelukkig te houden

Katten en kinderen, het lijkt misschien niet altijd de beste combinatie, maar dat is het wel hoor! Tenminste als je je kinderen een beetje op de hoogte brengt van het karakter van je kat en hen leert hoe ze best met de koddige beestjes omgaan. Een paar tips om van je kleine ukkepuk en je favoriete huisdier de beste vrienden te maken!

1. Geen kattenjacht en niet trekken aan de staart

Katten zijn schattig! Daar zijn ook kinderen het vaak klinkend over eens. Met veel plezier zetten ze hun grijpgrage handjes dan ook al eens in de pels of in de staart van het poezelige beest, maar daar is je karaktervolle kat vast niet altijd mee opgezet. Leer je kinderen dan ook vanaf het ultieme begin dat een kat wat dat betreft een beetje een queen is: wacht totdat het dier naar jou toe komt, in plaats van er zelf achteraan te zitten. Wie dat een paar weken volhoudt, zal zien dat zijn kat je al snel zal volgen als een puppy, totdat je er zelf misschien wel gek van wordt.

2. Ga samen met je kat op de grond liggen

Een kat is graag ‘king of queen of the jungle’: hij of zij vindt het vaak dan ook niet zo gezellig als je torenhoog boven hem uitsteekt. Waar hij wel van kan genieten, is wanneer je je even klein probeert te maken als hijzelf. Ideaal voor kinderen dus! Leer je ukkepuk dat je kat het fijn vindt als hij naast het beest op de grond of in de zetel gaat liggen en hem op die manier een beetje aait. Zo leert je kat dat mensen helemaal niet zo eng zijn als ze soms lijken.

3. Paaien zonder aaien

Soms denken we dat onze kat erom vraagt om geaaid te worden. Ze komt dan tegen je benen wrijven en kopjes geven. Of ze komt naast je op de bank zitten. Of ze wil op het bed slapen, terwijl je kind z’n huiswerk maakt. Maar dat betekent niet altijd dat ze geknuffeld of geaaid wil worden. Meestal wil ze gewoon bij jullie zijn. Ze wil graag van jullie gezelschap genieten, meer niet. Leer je kind dus aan om je kat soms ook gewoon haar ding te laten doen, zonder haar aan te raken. Dat zal ze vast geweldig vinden.

4. Echte kattenkusjes maak je met je ogen

Nog iets dat kinderen vaak maar al te graag doen: je snoezige kat of kater een zoentje geven. Erg schattig bedoeld, maar voor het dier zelf vaak geen pretje! We komen dan immers met onze grote ogen, mond en tanden wel heel dicht bij het dier. Iets waarvan je kat evolutionair gezien geleerd heeft dat het gevaarlijk is en dat het tijd is om te rennen voor haar leven. Wil je je liefde uitdrukken voor je kat? Geef dan kattenkusjes op een andere manier. Hoe? Door je ogen heel zachtjes dicht te knijpen en weer open te doen. Je zult merken dat je kat hetzelfde doet!

5. Geef je kat ook eens een kopje

Hoe een kat je toont dat ze je graag heeft? Door al spinnend heel zachtjes met haar beide pootjes in je buik of op een ander zacht plekje te komen duwen. Ook een kat die kopjes geeft, toont daarmee eigenlijk affectie. Wil je je huisdier laten voelen dat je haar graag hebt? Doe dan ook eens hetzelfde en geef je kat ook een kopje! Dat is voor haar natuurlijk gedrag dat ze begrijpt: ze zal het fijn vinden en vermoedelijk ook kopjes teruggeven.

6. Aaien op de beste plekjes

Katten worden graag geaaid, maar zeker niet altijd en ook niet overal. Leer je kind dat er plaatsen zijn waar je huisdier liever geaaid wordt en dat er ook signalen zijn die aangeven dat je kat nu liever met rust gelaten wil worden. Katten worden het liefste onder hun kin en achter hun oren geaaid. Katten worden meestal niet graag geaaid op de buik en achteraan op de rug. Als de staart van je kat zwiebert terwijl je aan het aaien bent, moet je direct stoppen. Dan vindt ze het niet leuk. Ook kleine likjes met de tong over haar bovenlip en schokjes in haar vacht zijn tekenen dat ze het niet fijn vindt.

7. Maak nooit een slapende kat wakker

Tot slot is er ook vrij weinig dat ‘Koning Kat’ liever doet dan een degelijk dutje overdag. Katten hebben veel slaap nodig: daardoor blijven ze gelukkig en gezond. Hoewel het niet altijd even leuk is voor ons – en al zeker niet voor je kind dat na school vast graag met de kat wil spelen – stoor je je kat of kater dan ook best niet wanneer die weer eens aan het soezen is. Leer je kroost dat je een slapende kat liefst nooit of te nimmer wakker maakt, hoe jammer dat soms ook is.

Meer tips om de vriendschap tussen je kinderen en je kat te vergroten – of om zelf op de meest diervriendelijke manier met je favoriete huisdier om te gaan? Lees dan zeker ‘I Love Happy Cats for Kids’ van kattenfluisteraar Anneleen Bru, voor € 19,99 te koop bij HarperCollins

Meer over huisdieren en spelen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Partner Content