©GettyImages

“Mijn kind speelt altijd de baas…”: hoe ga je hier als ouder mee om?

“Ik ben drie en heb de regie!” Wat als je kind altijd de baas wil spelen? Hoe ga je daar als ouder mee om? Babette Swinnen van de opvoedingswinkel in Genk weet raad.

Wie is de baas?

Babette Swinnen: “Tussen hun eerste en tweede levensjaar stellen kinderen vast dat ze los van hun ouders staan. Ze worden zelfstandiger en gaan een eigen willetje ontwikkelen. Vervolgens volgt er rond het tweede jaar de welbekende ‘nee-fase’. De peuterpuberteit is begonnen. Kinderen gaan tegen hun ouders in en proberen hun wil op te leggen aan hun omgeving.”

Essentieel voor de ontwikkeling

Babette Swinnen: “Peuters hebben nog geen inlevingsvermogen en verwachten dat iedereen zich naar hen schikt. De ‘bazige’ fase is essentieel voor hun ontwikkeling. Ze leren dat ze rekening moeten houden met anderen, dat ze niet altijd hun zin kunnen krijgen. Als ze deze fase niet doorlopen, zullen ze het later moeilijk krijgen met grenzen die gesteld worden.

Goed om weten: àlle kinderen gaan door die fase. De mate waarin verschilt van kind tot kind, naargelang temperament en karakter. Dat hoort bij de normale ontwikkeling en de meeste kinderen zullen die fase vanzelf ontgroeien.”

Copy-paste

Babette Swinnen: “Kinderen zijn het gewoon dat er altijd iemand de baas is. Ze moeten luisteren naar mama, papa, de juf,… Kinderen kopiëren dat gedrag en je ziet dat terugkomen als ze spelen: ‘Nu ben ik de mama en jij het kindje.’ Maar als je kind altijd de baas wil spelen, kan het gebeuren dat andere kindjes niet meer graag met hem gaan spelen. Zo kan de sociale ontwikkeling in gedrang komen.”

Hoe ga je daar als ouder meer om?

Babette Swinnen:

  • “Sociale vaardigheden aanleren is hier een belangrijk onderdeel. Ik denk dan aan: samen leren spelen, delen, op een beleefde manier iets vragen, luisteren naar de mening en wensen van anderen.
  • Belangrijk is dat je als ouder hier zelf het goede voorbeeld geeft.
  • Is je kind enkel thuis bazig of ook in de klas? Vraag het eens met de juf, vraag haar advies en zorg dat jullie overal dezelfde aanpak hanteren. In het begin kan het frustratie veroorzaken bij kinderen, want ze krijgen hun zin niet.
  • Aanvaard dat zoiets tijd kost.
  • Vergeet zeker niet om regelmatig een complimentje te geven als je peuter wel meewerkt. Zo moedig je gewenst gedrag ook aan.”

En wat als je als ouder merkt dat je het niet meer in de hand hebt?

Babette Swinnen: “Als je merkt dat je kind de volledige regie overneemt, kun je je best gaan afvragen wie het hier eigenlijk voor het zeggen heeft. Bij kinderen gaat het vaak over een gevoel van controle krijgen. Iedereen lijkt voor hen te beslissen, terwijl ze liever doen wat ze zelf willen.

Een paar tips:

  • Betrek je kind mee met keuzes maken.
  • Geef hem meer verantwoordelijkheid. Als hij merkt dat hij zelf bepaalde dingen kan, hoeft hij niet zo dwingend te zijn.”

Een talent?

Babette Swinnen: “Bazigheid kan ook gewoon een karaktertrek zijn en dat is niets negatiefs. Als het op de juiste manier ingezet wordt, is het op latere leeftijd ideaal zijn bij het nemen van de leiding of het voortouw.”

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content