Mijn kind wil zijn bril niet dragen. Wat nu?

De oogarts was duidelijk: je kind heeft een bril nodig. Na een lange zoektocht hebben jullie een leuke bril gevonden. Maar nu wil hij hem niet dragen?! Hoe pak je dit aan?

Zoeken naar de reden

Zoek als ouder eerst uit waarom je kind zijn bril niet wil dragen. Misschien zit ie niet goed? Een te strakke bril zorgt immers voor rode drukplekken op de neus en achter de oren. Maar ook een te losse bril, die de hele tijd van de neus afglijdt, is geen pretje voor je kind.

Hoe weet je of hij goed past?

  • Als de neussteuntjes goed op de neus aansluiten,
  • de bril recht op de neus staat
  • én goed achter de oren aansluit.

Een paar tips

Even laten wennen

Zeker bij een eerste bril is het even wennen. Je kind is nu eenmaal gewoon om zonder bril en dus zonder die sterkte te kijken. De ogen moeten zich aanpassen en dat kan wel een week of twee duren. Sommige kinderen kunnen moeiteloos vanaf dag 1 de bril dragen, bij anderen is het nodig om het dragen van de bril per dag op te bouwen. Zorg dat je kind regelmatig de bril draagt zonder het te veel te pushen of er een strijd van te maken. Zo kan je kind langzaam wennen aan de bril en uiteindelijk zelfs het resultaat ervan ervaren, waardoor hij uiteindelijk zelf naar de bril zal grijpen om beter te kunnen zien.

Samen shoppen

Laat je kind zelf zijn montuur of de kleur ervan kiezen. Zo voelt hij zich betrokken bij zijn brilletje en zal hij ‘m ook sneller dragen.

Positieve benadering

Alles staat of valt met de benadering van je kind met de bril. Als ouders, klasgenootjes, vrienden en leerkrachten complimentjes geven, zal hij het zeker geen probleem vinden om de bril te dragen.

Belonen

Beloon je kind met een extra verhaaltje of wat extra schermtijd, als hij zijn bril flink draagt. Ook een stickersysteem kan wonderen doen. 😉

Rolmodellen

Zoek een rolmodel mét bril. Er zijn echt heel coole mensen die ook een bril dragen, misschien wel in zijn lievelingsfilm of in een leuk boek? Hieronder vind je alvast 6 leuke exemplaren.

6x boekentip

€ 13,95 – shop hier

€ 9,50 – shop hier

€ 15,95 – shop hier

€ 13,95 – shop hier

€ 17,95 – shop hier

€ 15,95 – shop hier

Bronnen: purewow.com –  yoepoogzorg.com

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content