'Ik val op jou', Rébecca Dautremer, Davidsfonds Infodok.

10x de mooiste boeken over verliefd zijn voor je peuter of kleuter

Kriebels in de buik, blozen als hij of zij de ruimte binnenkomt en liefst voor altijd héél dicht bij die ene speciale persoon willen blijven … Wij kennen ze wel, die symptomen van een eerste verliefdheid. Maar hoe leg je dat eigenlijk uit aan je kind: ‘verliefd zijn’? Deze prachtige kinderboeken helpen je op weg!

10x de mooiste boeken over verliefd zijn

1. Beer is op Vlinder

In dit prachtige prentenboek van Annemarie van Haeringen is Beer verliefd op Vlinder. Hij vindt haar zo mooi als een uitgeknipt stukje hemel. Beer doet dan ook alles om de aandacht van Vlinder te trekken, maar makkelijk is het niet: hij breit een jas voor Vlinder, bouwt een heel hoog huis voor haar en schildert een bos van bomen vol hartjes. Pas wanneer Beer de moed opgeeft, ziet Vlinder iets moois. Voor de mooie thematiek, maar zeker ook voor de wonderschone paginagrote illustraties mocht Annemarie in 2005 voor dit boek het Gouden Penseel in ontvangst nemen.

Beer is op Vlinder, € 14,99. Koop het hier.

2. Verliefd

Lowie is verliefd en dat zie je: hij huppelt en bloost en straalt honderduit. Het duurt dan ook niet lang of de kleine Lowie heeft een hele schare volgers achter zich aanlopen die graag zouden weten waar hij toch met dat kleine fijne cadeautje heen gaat? Een grappig verhaal over verliefd zijn in stripvorm voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar.

Verliefd, € 17,95. Koop het hier.

3. Klein verhaal over liefde

Een meisje kijkt vanuit haar paal in het water uit over de zee. Elke dag varen er boten voorbij, maar weinig bijzondere. Op een dag vaart een man langs, en hij lacht naar haar. De zee voert de man echter ook meteen weer weg. Van die dag af aan is de zee voor het meisje nog nooit zo kaal geweest. Een mooi poëtisch verhaal over liefde en verlangen waarvoor Marit Törnqvist een Zilveren Griffel kreeg. Een echte topper uit ons lijstje van boeken over verliefd zijn.

Klein verhaal over liefde, € 16,99. Koop het hier.

 

4. Om te zoenen

In dit prachtige prentenboek over de liefde van Harmen van Straaten fantaseren allerlei dieren – en ook een paar mensen – over hoe het is om verliefd te zijn. De kleine kikker en de grote kikker, het jongetje Tim, het sterrenmeisje, poes Minoes en opa Ko. Wie vinden zij het liefst? En vooral: aan wie zouden zij het liefst een zoen geven?

Om te zoenen, € 8,90. Koop het hier.

5. Zazoe is verliefd

Wanneer Zazoe op een dag met zijn vader naar de markt trekt, gebeurt iets ongelofelijks: hij ziet een wondermooi meisje. Op slag is hij verliefd. Wat moet hij doen om haar aandacht te trekken? Zazoe denkt dat ze vast wel blij zal zijn met een mooi cadeau, dus verzamelt hij vol goede moed de tien mooiste watermeloenen uit zijn oogst en gaat op pad. De reis verloopt echter niet meteen zoals verwacht: watermeloenen zijn zwaar en als hij uiteindelijk op z’n bestemming aankomt, moet hij toch nog creatief zijn. Een van de boeken over verliefd zijn in een andere setting dan de onze.

Zazoe is verliefd, € 11,95. Koop het hier.

6. Liefje, liefje, hartediefje

In dit knotsgekke maar hartverwarmende prentenboek wordt een grondeekhoorn verliefd op een relmuis en stapt een eland in het huwelijksbootje met een walvis. Een beetje vreemd, denk je? Niet als het om de liefde gaat!

Liefje, liefje, hartediefje, € 9,25. Koop het hier.

7. Berre en Fleur

Berre en Fleur zijn al erg lang allerbeste vrienden: ze doen superveel samen en Fleur houdt erg van Berres grote tuin met veel planten en bloemen. Op een dag zijn alle bloemen echter uit de tuin van Berre verdwenen. En Berre ook. Fleur gaat op onderzoek uit: wat zou er met de bloemen van haar vriend gebeurd zijn? Nergens vindt ze een spoor, maar als ze thuiskomt staat haar een grote verrassing te wachten. Een boek voor de allerkleinsten over liefde en vriendschap en het soms moeilijke verschil daartussen. Een van de schattigste boeken over verliefd zijn uit ons lijstje.

Berre en Fleur, € 15,95. Koop het hier.

8. Jij bent de liefste

‘Ik zoek een woord. Een heel nieuw woord. Een woord dat niemand kent. Ik zoek een woord. Dat zeggen wil dat jij de liefste bent.’ Een prachtig poëzieprentenboek met 23 niet al te lange gedichten of versjes over alle mogelijke gevoelens in het hart en hoofd van je kleuter: liefde niet uitgezonderd, natuurlijk.

Jij bent de liefste, € 17,99. Koop het hier.

9. Hopeloos verliefd

In dit humoristische boek over de ware aard van liefde proberen vier kokette damesschaapjes verwoed de aandacht van prins Valentijn te trekken. Hoezeer het viertal ook z’n best mag doen, prins Valentijn heeft maar oog voor één schaap en dat is de breed lachende Berendien. Jaloers proberen de vier andere schapen het raadsel van de liefde te doorgronden: waarom valt de prins voor Berendien, want die heeft toch ‘een schommelbuik en wiebelende dunne pootjes’? Het raadsel blijft, maar Berendien en prins Valentijn: die leefden zoals het elk mooi sprookje betaamt, nog lang en gelukkig.

Hopeloos verliefd, € 14,95. Koop het hier.

10. Ik val op jou

Een laatste boek in ons liefdeslijstje is het wondermooie en poëtisch vormgegeven prentenboek ‘Ik val op jou’ van Rébecca Dautremer. Het verhaal gaat over Ernest: die valt op Salomé. Althans, zo beweert Salomés moeder. Maar waarom trekt Ernest dan aan haar haren? En pakt hij soms haar muts af? Salomé begrijpt er niets van en probeert erachter te komen wat dat dan wel precies betekent: ‘op iemand vallen’. Haar vriendinnen hebben alvast allemaal een andere uitleg: van op iemand te vallen kun je ziek worden, je kunt ervan gaan blozen, je kunt vleugels krijgen en soms helemaal in de wolken zijn. Maar als Ernest Salomé een duw verkoopt en al haar spullen uit haar tas jakkert, weten die het toch ook niet meer zo zeker. Een prachtige best complexe vertelling op kindermaat, met adembenemende dromerige prenten.

Ik val op jou, € 14,99. Koop het hier.

Meer lezen over boeken over verliefd zijn of andere thema’s:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content