Klopt het dat je beter nooit tussenbeide komt als je kinderen ruzie maken?

Door Celine Werner

Klopt het dat je beter nooit tussenbeide komt als je kinderen ruzie maken? We vroegen het aan Rita Joos van vzw De Keerkring.

Wie is Rita?

Rita Joos is systeemtherapeute in individuele therapie en gezins- en relatietherapie. Daarnaast is ze counselor en coach in existentieel welzijn.

Maar wij kennen haar vooral als medewerker bij De Keerkring: een centrum voor opvoedingsondersteuning in Vlaanderen. Deze vzw ontwikkelt en organiseert verschillende vormen van opvoedingsondersteuning die tegemoetkomen aan de behoeften van verschillende doelgroepen ouders en hun kinderen in onze huidige samenleving.

Klopt het dat je beter nooit tussenbeide komt als je kinderen ruzie maken?

Rita Joos: “Ik hoor mama’s en papa’s dikwijls zeggen dat hun kinderen elkaar steeds in de haren vliegen. Maar geloof het of niet, ruzie is heel leerzaam: ze ontdekken hoe ze moeten omgaan met boosheid en frustraties, ze leren om samen tot compromissen te komen, en ze steken ook bijzonder veel op over sociale vaardigheden. Broers en zussen zijn hiervoor dé perfecte ‘proefpersonen’ om te gaan experimenteren.

Probeer dus niet meteen tussenbeide te komen en laat ze maar eens goed in de clinch gaan. Uiteraard zijn er wel grenzen! Van zodra ze elkaar fysiek pijn doen, of er woorden vallen die niet kunnen, moet je als ouder ingrijpen.”

Ook de moeite:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!