Klopt het dat je een kind nooit mag dwingen om te eten?

Door Celine Werner

Klopt het dat je een kind nooit mag dwingen om te eten? We vroegen het aan Rita Joos van vzw De Keerkring.

Wie is Rita?

Rita Joos is systeemtherapeute in individuele therapie, alsook gezins- en relatietherapie. Daarnaast is ze eveneens counselor en coach in existentieel welzijn.

Maar wij kennen haar vooral als medewerker bij De Keerkring: een centrum voor opvoedingsondersteuning in Vlaanderen. Deze vzw ontwikkelt en organiseert verschillende vormen van opvoedingsondersteuning die tegemoetkomen aan de bestaande behoeften van verschillende doelgroepen ouders en hun kinderen in onze huidige samenleving.

‘”LUST IK NIET”

Als überschattige baby vond hij alles lekker, maar plots werd je kind steeds kieskeuriger: een strijd die heel wat ouders vast wél zullen herkennen. Maar klopt het dat je de koppige peuter of kleuter nooit mag dwingen om z’n bord leeg te eten?

Rita Joos: “Het antwoord is volmondig: ‘ja, dat klopt!’ Eten moet een fijn familiegebeuren blijven, en als je een kind dwingt, gaat die een negatieve associatie maken met de eetmomenten.”

Hoe ga je hier als ouder mee om?

Rita Joos: “Probeer altijd wat eten aan het kind te bieden, zelfs als je denkt dat hij het gaat weigeren. Vraag dan in de eerste plaats om op z’n minst een klein beetje te proeven, zodat je kind alle soorten voeding leren kennen.

Blijft zoon of dochter hardnekkig weigeren? Geef er dan niets voor in de plaats! Heel wat ouders hebben dan de neiging om iets anders te geven, zodat hun zoon of dochter niet met een lege maag naar bed moet. Maar jouw kleine deugniet weet dat, en maakt daar gretig gebruik van. Volhouden is de boodschap!”

[sm-rambla-embed][VWVIDEO_25YbRN][/sm-rambla-embed]

Ook de moeite om te lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!