Klusjes leuk maken

Als je kinderen oud genoeg zijn, mag je ze best stimuleren om wat klusjes in en om het huis te doen. De hond uitlaten, meehelpen met boodschappen doen en hun eigen bed opmaken. Kinderen hebben er alleen niet altijd zin in, dus maak de klusjes leuk.

Wil jij je kids inspireren ? De beste manier om dat te doen is door hun natuurlijke instinct om iets in het huishouden te doen aan te spreken. Als je huisdieren hebt, zal je kindje het niet zo erg vinden om de hond uit te laten of de kooi van de hamster mee helpen schoonmaken.

Klusjes doen  is goed voor kinderen omdat ze leren dat iedereen in het gezin verantwoordelijkheden en klusjes deelt.

Maak er speeltijd van
Koken kan leuk zijn, maar je kindjes hebben niet altijd zin om mee te helpen, net als een kamer opruimen willen ze niet te vaak doen. Verander je keuken of de slaapkamer in een dansstudio, laat een kind de chefkok zijn en de ander de muziek regelen (hoe meer zielen, hoe meer vreugd) en ga dansend de keuken rond. De chef mag een (bij)gerecht kiezen om te maken. Dit werkt ook met de vaatwasser inruimen, afwassen, opruimen. Bij het opruimen van slaapkamers kan je je kinderen een keer laten switchen van kamer of een zangwedstrijd houden, opruimen kan zo veel leuker worden.

Ga de uitdaging aan
Stickers
als beloning werken goed, maar hou de uitdaging erin. Probeer steeds andere klusjes te verzinnen zodat het een uitdaging voor je kind blijft. Ook routineklusjes kan je moeilijker maken. De hamsterkooi schoonmaken is iets wat vaak gebeurt, maak het uitdagender door je kind de kooi helemaal zelf schoon te laten maken. In de tuin kunnen ze helpen met onkruid wieden maar ook met veel leukere taken zoals bloemen zaaien of bollen planten.

Wissel de routines om
Laat je kinderen per week een keer iets koken en iets verzinnen om te eten en wissel dat af. Vertel ze dat dezelfde maaltijd maar één keer in de maand gemaakt mag worden. Tijd om creatief te denken en slim om te gaan met planning en organiseren, waardoor de routine geen routine meer wordt. Laat ze af en toe ook nadenken over “nieuwe recepten”. Wat dacht je van broccolitaart?

Voor een hoger doel
Ook al zeggen kinderen dat ze niet willen helpen, iedereen wil graag het gevoel krijgen dat ze nodig zijn, dat ze belangrijk zijn en “connecten” met anderen. Moedig je kinderen aan door ze te bedanken als ze geholpen hebben of door een high five te geven.

Geef kinderen meer controle
Je kinderen commanderen is niet de bedoeling, dat heeft ook niet het gewenste effect. Laat je kinderen meedenken, dat is essentieel voor hun zelfvertrouwen. De sleutel naar succes? Geef subtiele hints waardoor je kind (deels) uit eigen beweging komt helpen. Hoe meer zelfstandig je je kids behandelt, hoe meer gemotiveerd zij raken om dingen van begin tot eind af te maken.

Partner Content