Getty Images

Knuffelen met je kind: voordelen op elke leeftijd

Dat lieve schattige baby’tje zou je de hele dag knuffelen, maar ook als de kinderen groter worden, blijven knuffels en nabijheid belangrijk. Kinderpsychologe Klaar Hammenecker geeft meer inzicht in de nood aan fysiek contact en hoe we die invullen.

Voordelen van knuffelen met je kind

Knuffels als baby = gelukkig als volwassene

Je lief klein baby’tje kijkt je aan met grote ogen en maakt schattige geluidjes. Het vraagt gewoon om geknuffeld te worden en dat is niet voor niets. Baby’s hebben nu eenmaal fysieke aanrakingen nodig om zich te ontwikkelen. Studies leren ons dat baby’s die liefde krijgen en veel geknuffeld worden opgroeien tot gelukkigere en minder angstige volwassenen. Het knuffelhormoon oxytocine is daarvoor verantwoordelijk en zet ons aan tot verbinding en hechting tussen ouder en kind.

Een andere studie wijst uit dat hoe meer baby’s worden geknuffeld, hoe meer hun hersenen groeien. Dit bleek vooral belangrijk bij te vroeg geboren kindjes, maar ook voor andere baby’s betekent die affectie niets dan goed voor zijn hersenontwikkeling. Hier lees je meer over de studie.

Knuffels van papa even goed

Goed nieuws voor de papa’s, want volgens onderzoek van de VUB zijn de knuffels van papa even effectief als die van mama. Beide ouders zouden hun baby intuïtief op dezelfde manier en op dezelfde plekken aanraken. Nog eens een bewijs dat de papa’s net zoveel zorg mogen opnemen en liefst van in het prille begin.

Knuffelen met je kind: nu even niet, schat

Je ziet je kinderen graag, maar soms komt zo’n knuffel gewoon even niet uit. Of je dan neen mag zeggen tegen knuffelen met je kind en hoe, daar heeft kinderpsychologe Klaar Hammenecker een duidelijk antwoord op.
Je grenzen aangeven is altijd ok”, zegt Klaar. “Ook al is de boodschap niet vanzelfsprekend. Je ziet dat je kind een behoefte heeft, maar voor jou komt het op dat moment niet uit. Hoe hard het soms ook klinkt, het is belangrijk dat je dat aangeeft. Als er iets is waar je aan voelt of het authentiek is, dan is het een knuffel. Ook kinderen voelen dat. Meer zelfs, ze spreken het duidelijk uit en zeggen ‘Ja maar, een échte knuffel, hé’.

Je kind voelt zeker aan dat het voor jou niet het juiste moment is en dat is nog veel verwarrender dan een ouder die toegeeft dat het nu niet kan. Zeg bijvoorbeeld ‘Als mijn bord leeg is, mag je op mijn schoot komen zitten’. Heeft je kind je toch nodig, probeer dan een alternatief aan te bieden. ‘Is het goed dat ik even je hand vasthoud’ kan vaak al voldoende zijn. Als je merkt dat ze enkel op zoek zijn naar wat gezelligheid kun je voorstellen om alvast even met een dekentje in de zetel te gaan zitten tot jij klaar bent. Dat is niet hetzelfde als een warme knuffel van mama of papa, maar het heeft wel een gelijkaardig troostend effect.”

Als knuffelen niet je ding is

De ene persoon is van nature fysieker ingesteld dan de andere, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Is knuffelen niet echt je ding? Dan is het belangrijk om te gaan zoeken op welke manier je die behoefte van je kind wel kunt beantwoorden, zegt Klaar. Er is namelijk een groot verschil tussen niet zo’n fysieke familie zijn of geen connectie hebben met je kind. “Het kan simpelweg in je karakter liggen dat je minder fysiek aangelegd bent. Mijn ene dochter knuffelt bijvoorbeeld veel minder graag dan mijn twee andere kinderen en dat is helemaal oké. Is je relatie met je kinderen voor de rest goed? Dan kun je dat wel wat compenseren.”

knuffelen met je kind kun je perfect leren.

Erover praten is belangrijk volgens Klaar. “Breng het gerust ter sprake in je gezin”, geeft ze aan. “‘Eigenlijk knuffelen wij niet vaak. Zou je dat graag wat meer doen?’ is iets wat je perfect tegen je kind kunt zeggen. Merk je dat je kind er meer nood aan heeft? Ga er dan zeker mee aan de slag, want knuffelen is iets dat je perfect kunt leren. Al zul je waarschijnlijk nooit een floddergat worden.”

“Het is een ander verhaal als je voelt dat er weerstand zit tussen jou en je kind. Dan gaat het om veel meer dan enkel een gebrek aan een knuffel. In dat geval is het belangrijk om uit te zoeken wat er fout loopt en daaraan te werken.”

Knuffelen met je puber

“Dat de tijd snel gaat, hoef ik niet te vertellen en voor je het beseft zit je met een puber in huis. Een tiener maakt veel veranderingen mee en daar moet je als ouder rekening mee houden. Zo is het best mogelijk dat je kind het op bepaalde momenten niet meer leuk vindt om geknuffeld te worden. En op andere momenten hebben ze jouw nabijheid net meer nodig.

Het is belangrijk om te kijken waar de behoeften liggen en hoe we ze invullen”, weet Klaar. “In de puberteit is het volkomen normaal dat je als kind een afgrenzing maakt tussen jezelf en je ouder en dat voel je ook fysiek. Hier kan ik maar een goede raad geven: volg de flow van je kind en probeer je eigen behoeften als ouder wat aan de kant te zetten. Er zijn heel wat pubers die ‘s avonds bij jou in de zetel kruipen, maar zodra ze de deur uitgaan, willen ze zelfs niet dat iemand weet dat je hun moeder of vader bent. Neem het zeker niet persoonlijk, het is het natuurlijke proces van een kind dat ouder wordt. Je tiener kan perfect zelf aangeven wanneer hij of zij er behoefte aan heeft en wanneer niet.”

Sommige pubers zoeken in hun moeilijkere jaren net meer jouw nabijheid op. “Ken je kind, dat is de eerste stap”, zegt kinderpsychologe Klaar. “Is je kind een echte knuffelaar? Dan is de kans groot dat die ook in de puberteit nog om knuffels komt vragen. Merk je echter dat je puber steeds bij jou blijft staan in een gezelschap in de plaats van een kijkje te nemen bij de andere jongeren of altijd met jullie mee wilt in plaats van zelf iets te ondernemen, moet je je afvragen welke nood erachter zit. Als je merkt dat je kind de knuffel nodig heeft uit (verlatings)angst, dan moet je ermee aan de slag.”

“Het kan natuurlijk ook een fase zijn. Is er iets aan de gang in het leven van je tiener of puber? Dan zoeken ze soms meer lichamelijk contact. De start van het nieuwe schooljaar bijvoorbeeld, of een conflict met een vriend(in). Op dat moment zullen ze wat meer nabijheid zoeken omdat ze nood hebben aan veiligheid en troost en dat is natuurlijk helemaal geen probleem”.

MEER LEZEN OVER WAT ELK KIND NODIG HEEFT

Benieuwd naar meer opvoedvoedadvies van kinderpsychologe Klaar Hammenecker? In haar boek ‘Wat elk kind nodig heeft’ gaat ze terug naar wat de essentie van opvoeden is: kinderen geven wat ze nodig hebben om uit te groeien tot zelfredzame, veerkrachtige en liefdevolle jongvolwassenen. Ze reikt 5 opvoedingsbasics aan die in elk levensfase van je kind een welkome basis zijn om op terug te vallen.

Koop het boek hier.

Extra bron: goedgezind.be

Ook vast interessant voor jou:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content