Lichtmis: dé dag die we vieren met pannenkoeken
2 februari is het Lichtmis en dan serveren we traditiegetrouw pannenkoeken aan de hele familie. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? En hoe bak je de lekkerste pannenkoeken?
Maria-Lichtmis wordt 40 dagen na de geboorte van Jezus gevierd, op 2 februari. In de tijd van Jezus moesten pasgeboren jongens 40 dagen na de geboorte naar de tempel worden gebracht om aan het volk te worden getoond en te worden toegewijd aan God. Bij meisjes was dat na 80 dagen.
Pannenkoeken eten op Lichtmis
2 februari was vroeger één van de twee dagen waarop de plattelandsbevolking van werk of hoeve kon veranderen – de andere dag was 11 november (Sint-Maarten). Dat werd ’s avonds gevierd met haardkoeken, die later evolueerden naar pannenkoeken.
De vorm en kleur van de pannenkoeken worden ook gezien als een verwijzing naar de zon en het licht. De traditie zegt dat wie met Lichtmis pannenkoeken eet een voorspoedig jaar zal hebben.
Zo bak je de lekkerste pannenkoeken
Het basisrecept voor 12 pannenkoeken:
Ingrediënten:
- 250 g zelfrijzende bloem
- 5 dl melk
- 3 eieren
- 1 zakje vanillesuiker
Bereiding:
- Zeef de bloem met de vanillesuiker. Maak in het midden een kuiltje, breek daarin de eieren. Roer alles door elkaar met een garde.
- Schenk er in een straaltje de helft van de melk bij. Bewerk tot een glad mengsel.
- Klop dan de rest van de melk door het beslag zodat het lichter wordt.
- Bak de pannenkoeken in een grote koekenpan, in hete boter of olie.
4x pimp je pannenkoeken:
- Pannenkoeken met pindakaas
- Pannenkoeken met perzik en amandel
- Pannenkoeken in de vorm van een bijtje
- Pannenkoeken met blauwe bessen en esdoornsiroop
Bronnen: Kerknet / Libelle Lekker
Lees ook:
- 4 tips om vaker samen te eten met het gezin
- De truc van Chrissy Teigen om haar 2-jarige te doen eten
- Helemaal kidsproof: heerlijke homemade pizza én limonade
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!