© iStock

Lichtmis: dé dag die we vieren met pannenkoeken

2 februari is het Lichtmis en dan serveren we traditiegetrouw pannenkoeken aan de hele familie. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? En hoe bak je de lekkerste pannenkoeken?

Maria-Lichtmis wordt 40 dagen na de geboorte van Jezus gevierd, op 2 februari. In de tijd van Jezus moesten pasgeboren jongens 40 dagen na de geboorte naar de tempel worden gebracht om aan het volk te worden getoond en te worden toegewijd aan God. Bij meisjes was dat na 80 dagen.

Pannenkoeken eten op Lichtmis

2 februari was vroeger één van de twee dagen waarop de plattelandsbevolking van werk of hoeve kon veranderen – de andere dag was 11 november (Sint-Maarten). Dat werd ’s avonds gevierd met haardkoeken, die later evolueerden naar pannenkoeken.

De vorm en kleur van de pannenkoeken worden ook gezien als een verwijzing naar de zon en het licht. De traditie zegt dat wie met Lichtmis pannenkoeken eet een voorspoedig jaar zal hebben.

Zo bak je de lekkerste pannenkoeken

Het basisrecept voor 12 pannenkoeken:

Ingrediënten:

  • 250 g zelfrijzende bloem
  • 5 dl melk
  • 3 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker

Bereiding:

  1. Zeef de bloem met de vanillesuiker. Maak in het midden een kuiltje, breek daarin de eieren. Roer alles door elkaar met een garde.
  2. Schenk er in een straaltje de helft van de melk bij. Bewerk tot een glad mengsel.
  3. Klop dan de rest van de melk door het beslag zodat het lichter wordt.
  4. Bak de pannenkoeken in een grote koekenpan, in hete boter of olie.

4x pimp je pannenkoeken:

Bronnen: Kerknet / Libelle Lekker

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content