Maak komaf met ruzie

Niet te snel ingrijpen

Dit is de meest voorkomende fout die ouders maken. Door te snel in te grijpen, geef je je kinderen niet de kans om het probleem zelf op te lossen. Zo leren ze niet hoe ze met conflicten moeten leren omgaan. Dus geef ze eerst de kans om het zelf op te lossen. Als je voelt dat het te heftig wordt, haal ze dan uit elkaar en geef ze een time-out zodat ze kunnen afkoelen en nadenken.

Luisteren

Wanneer ze wat afgekoeld zijn, praat dan over de gebeurtenis. Laat ze hun frustraties uiten en luister aandachtig. Zo voelen ze zich begrepen en veilig. Nu, voor kleine akkefietjes die bij wijze van spreken tien keer per dag voorvallen, moet je niet telkens een gesprek wijten. Want dan leert je kind dat dit de ideale manier is om aandacht te krijgen. En dat is nu net niet de bedoeling.

Zij is begonnen!

Om ruzie te maken ben je met twee. Verspil je tijd niet met uit te zoeken wie er juist begonnen is, want dan raak je ongetwijfeld verwikkelt in heftige discussies met het nodige vingergewijs. Bekijk het meer vanuit het standpunt van conflictbehandeling. Hoe gaan ze juist met deze ruzie om?

De oudste, de flinkste?

Of je echt van de oudste mag verwachten dat hij/zij zich verstandiger en flinker gaat gedragen, hangt af van een aantal factoren. Denk hierbij aan het leeftijdsverschil en de levensfase waarin de kinderen zich bevinden. Ook het karakter en temperament van je kids hebben invloed hierop. Nu, als je merkt dat steeds hetzelfde kind het onderspit delft, raden we aan om het op te nemen voor dat kind. Zo laat je duidelijk merken dat het kind niet altijd zijn eigen wensen opzij moet laten schuiven.

Nu even niet!

Kinderen slagen er steeds weer in de meest gênante plekken uit te kiezen om ruzie te kunnen maken. Het liefst zou je dan even willen verdwijnen zodat niemand je schaamrood opmerkt. Maar er is een trucje genaamd afleiding. Ga niet in op de ruzie, maar begin gewoon te praten over iets anders en ga daar volledig in op. Gedaan gekibbel en weg rode kaken!

Jaloezie

Voel je dat er sterke jaloeziegevoelens tussen de kinderen heerst? Doe dan met elk kind iets apart dat hij/zij leuk vindt. Met de dochter bak je bijvoorbeeld koekjes en met de zoon maak je een knutselwerkje of ga je fietsen.

Niet vergeten

Vergeet niet je kinderen complimentjes te geven wanneer ze wel braaf zijn en flink samenspelen. Het zijn die momenten dat je je kinderen extra positieve aandacht moet geven. Laat ruzies dus niet het epicentrum van je aandacht worden!

 

Partner Content