Mama, ik verveel me

Bergen speelgoed , massa’s gezelschapsspelletjes en knutselgerief ten spijt. Verveling ? Lekker lummelen is de boodschap.

Tijdens schooldagen zitten kinderen vast aan strakke schema's. Opstaan, ontbijt, en naar school. Eenmaal daar aangekomen zijn het verschillende activiteiten of lessen die hun schooldag vullen.

Het is dan niet verwonderlijk dat zodra de schoolvakantie aanbreekt, zij even in een leegte terecht komen. Sommige kinderen zijn in staat zijn zich bezig te houden. Als ze toch niet weten wat doen, komen ze bij mama aankloppen voor tips. Daar sta je dan als ouder. Hoe kan je je kroost gaan bezig houden of zet je gewoon de televisie aan?
 

Even tv kijken kan natuurlijk. Ook een hele ideetjeslijst voorbereiden of speeldates organiseren zijn leuk voor een keertje. Maar als je je kind steeds hapklare activiteiten aanbiedt, zal hij niet leren zelf creatief te zijn. Hij weet niet hoe zichzelf bezig te houden.

Als een kind niets te doen heeft en hij zelf op zoek moet gaan naar entertainment gaat hij zelf een creatief proces op gang. Hij kan dan ontdekken dat verveling slechts tijdelijk is. Als hij even niet weet wat te doen, gaat hij automatisch beginnen nadenken. Al gauw zal hij zich een speeltje herinneren dat al lang niet meer gebruikt is.

vervelingLigt jouw kind languit in de zetel te niksen? Laat hem maar lekker doen. Hij zal hoogstwaarschijnlijk aan het dagdromen zijn. Dit stimuleert de productie van thetagolven die in verband staan met de creativiteit. Je hebt het gevoel dat je kind zich verveelt, maar eigenlijk spelen er gewoon fantasieën in zijn hoofd. Het lekker lummelen zet zijn verbeeldingskracht en creativiteit aan het werk.

Je mag ook niet vergeten dat wanneer je kind een groot keuzeaanbod heeft, hij moeilijk zal kunnen kiezen. Het aanbod kinderprogramma's op de televisie, zijn hele reeks dvd's, de Wii of zijn speelgoed?

De enorme keuze geeft hem het rusteloze gevoel heeft dat er altijd iets beter moet zijn. Berg alles mooi op in dozen en laat hem eens nadenken over waar hij die dag zin heeft. Je kan hem op weg helpen door eens een paar 'oude' dozen naar beneden te halen.

Kortom : verveling is gewoon goed. Naast verbeelding en creativiteit stimuleren, daalt het stresshormoon en de cholesterol. Je kind zal tevens beter inslapen.

Wat doe jij als de verveling toeslaat? Laat het weten in een reactie op dit artikel.

Partner Content