Mazelen: hoe herken je het en wat kun je eraan doen?

Door -
mazelen
©GettyImages
Mazelen is een typische kinderziekte die vooral voorkomt bij kinderen tussen 1 en 6 jaar. De infectieziekte is zeer besmettelijk, maar start zoals een gewone verkoudheid. Wat zijn de andere symptomen? En wat kun je eraan doen?

Mazelen: wat is het?

Mazelen is een typische kinderziekte die vooral voorkomt bij kinderen tussen 1 en 6 jaar. De ziekte duurt zo’n twee weken en gaat vanzelf over, maar kinderen kunnen er erg ziek van zijn.

Mazelen kan leiden tot complicaties zoals oorontsteking, diarree, longontsteking, keelontsteking of hersenontsteking. Hersenontsteking veroorzaakt vaak blijvende spasticiteit met ontwikkelingsachterstand.

Symptomen

  • Rode vlekken die beginnen achter de oren en zich verspreiden over het hele lichaam in een periode van drie dagen
  • Hoge koorts
  • Futloosheid
  • Oogontsteking en rode ogen
  • Hoesten, verkoudheid
  • Lopende neus

Besmetting

Mazelen wordt veroorzaakt door het mazelenvirus en behoort tot de meest besmettelijke infectieziekten. De ziekte wordt overgedragen via:

  • in de lucht zwevende vochtdruppeltjes uit neus, keel en mond;
  • direct contact met snot of slijm;
  • en ook soms via besmette voorwerpen op bepaalde oppervlakken.

Een ziek persoon is besmettelijk vanaf een aantal dagen voor tot ongeveer 4 dagen na het begin van de rode vlekken.

Behandeling

Jammer genoeg is er geen behandeling voor mazelen: je kindje zal thuis moeten uitzieken (na 7 à 10 dagen zou het ergste voorbij moeten zijn). In uitzonderlijke gevallen is er sprake van een ziekenhuisopname.

Vaak schrijft de dokter wel medicatie voor die de symptomen wat kunnen verzachten. Heeft je kind een bijkomende infectie opgelopen? Dan is er meestal wél een behandeling nodig.

Vaccinatie

De vaccinatie tegen mazelen is opgenomen in het vaccinatieschema van de Hoge Gezondheidsraad op de leeftijd van 12 maanden en 10 tot 13 jaar.

Op plaatsen in Europa waar de vaccinatiegraad de laatste jaren afgenomen is, zijn de mazelen weer aan een opmars bezig. Reizen naar risicogebied kan gevaarlijk zijn als je niet gevaccineerd bent. Daarom is het belangrijk om er voor je vertrek zeker van te zijn dat je goed beschermd bent.

Bron: kindengezin.be

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!