Met vallen en opstaan

We willen natuurlijk allemaal graag dat onze kinderen zo gelukkig en soepel mogelijk opgroeien. Sommige ouders hebben het gevoel dat ze hun kind hierbij het beste helpen door ze zo veel mogelijk uit handen te nemen.

Ze denken dat hun kind er nog niet aan toe is, of ze willen hem een plezier doen. Daarnaast komt het ook regelmatig voort uit ongeduld. Een handje helpen als hij dat echt nodig heeft is dat natuurlijk prima! Maar als je alles uit handen neemt leert hij nooit om het zelf te doen ene verantwoordelijkheid te nemen. En je geeft een verkeerd signaal af: dat je kind het zelf niet kan, dit is helemaal niet goed voor zijn zelfbeeld.

Er dienen zich steeds nieuwe uitdagingen voor, niet alleen voor je kind maar ook voor jou, om het je kroost zelf te laten doen. Steeds moet je een stukje los laten. Je bewijst ze er geen dienst mee om alles voor hen te doen. En als ze nooit hebben geleerd om te gaan problemen of frustraties, maak je het ze niet makkelijker.

Overbeschermende ouders zijn zelfs een waar fenomeen. Er wordt ook gesproken over het ‘warme wieg syndroom’: ouders nemen alle uitdagingen weg voor hun kids. Soms wordt er ook over ‘helikopter-ouder’ of hyperouder gesproken. Zij brengen hun kind overal naartoe en laten hen niet zonder toezich buiten spelen en laten hen fietsen met een helm op en arm- en kniebeschermers om. Wanneer deze kinderen volwassen zijn hebben ze een verstoord zelfbeeld doordat ze in hun jeugd geen blauwe plekken hebben opgelopen, noch op hun lijf, noch op hun ziel. Deze geloven dat ze niets zelf kunnen of juist dat ze onoverwinnelijk zijn.

Ouders moeten zich in zetten voor het begeleiden van de moeilijkheden van het leven in plaats van ze te vermijden. Zoals altijd draait het om het zoeken van de balans.

De kern ligt in het begeleiden van kinderen naar zelfstandigheid. Beetje voor beetje laat je ze steeds meer zelf doen. Fouten maken hoort er bij, dat geeft niet! Laat hem maar een keertje klungelen bij het smeren van zijn boterham. Volgende keer beter! Zo werk je langzaam toe naar zelfstandigheid.

Partner Content