Mijn kind is bang voor onweer: wat nu?

Door -
bang voor onweer
©GettyImages
Snikhete dagen gaan vaak gepaard met zware onweersbuien. Harde donders en oogverblindende flitsen: de meeste kinderen vinden het verschrikkelijk. Wat doe je als je kind bang is voor onweer, storm of regen?

Bang voor onweer

Een onweersbui kan voor kinderen heel erg overweldigend zijn.  Ze kunnen dat harde lawaai en dit lichtflitsen nog niet plaatsen en vaak gaat hun fantasie zijn vrije gang. Omdat ze nog geen onderscheid kunnen maken tussen fantasie en werkelijkheid kunnen ze dus ook heel erg bang worden.

Neem de angst serieus

Relativeren of zeggen dat het onzin is om bang te zijn, doe je als ouder beter niet. Belangrijk is om de angst serieus te nemen, maar er niet in mee te gaan. Dan kun je de angst versterken. Pak je kind vast en knuffel het.

Hoe kun je je kind helpen?

1. DONDERGELUID

Het geluid van een donderslag kan hen erg veel angst aanjagen, ze zien immers niet waar het geluid vandaan komt. Het is voor hen een abstracte klank. De volgende tips kunnen helpen:

 • Zet blije, afleidende muziek op tijdens de donderslag, eventueel via een koptelefoon
 • Zet de tv aan
 • Kijk samen naar buiten en slaak bij elke donderslag een blije kreet, net zoals bij vuurwerk. Zo wordt er een positief gevoel aan de donderslag gekoppeld
 • Luister op voorhand eens naar donder- en onweersgeluiden
 • 2. SAMEN KIJKEN

  Kijk samen – op een afstandje van het raam – naar onweer. Zo leer je je kind dat het niet bang hoeft te zijn. Vertel hem waarom het goed is dat het af en toe onweert. Zo krijgen de plantjes weer water. Forceer niks, dus als je kind te bang is om verder te kijken, hou het dan bij heel even.

  3. VEILIG HOEKJE

  Maak een veilig hoekje waar je kind zich terug kan trekken als hij erg bang is voor het onweer. Hou je kind dicht bij je en trek een dekentje over jullie heen. Zorg dat zijn lievelingsspeelgoed of -knuffels in de buurt zijn.

  4. BOEKJES

  In de bibliotheek of boekhandel vind je heel wat kinderboeken rond het thema. Door dit samen te lezen, leert je kind dat het niet gek is om bang te zijn voor onweer, dat er meer kinderen zijn die dit hebben, maar ook dat het niet nodig is. Lees dit tijdens het onweer of juist op andere (rustige) momenten.

  5. SPELLETJE

  Tel samen de seconden tussen de donder en bliksem. Zo raakt je kind gefocust op het tellen en bijhouden en vergeet hij (hopelijk) de angst voor het onweer.

  Bron: Oudersvannu.nl

  Nog meer zomerse weetjes:

  Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

   

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here