GettyImages

Mijn kind is bang voor onweer: wat nu?

Snikhete dagen gaan vaak gepaard met zware onweersbuien, harde donderslagen en oogverblindende flitsen… De meeste kinderen vinden het verschrikkelijk. Wat doe je als je kind bang is voor onweer, storm of regen?

Bang voor onweer

Een onweersbui kan voor kinderen heel erg overweldigend zijn.  Ze kunnen dat harde lawaai en die lichtflitsen nog niet plaatsen en vaak slaat hun fantasie op hol. Omdat ze nog geen onderscheid kunnen maken tussen verbeelding en werkelijkheid kunnen ze dus ook erg bang worden.

Een belangrijke tip: neem de angst serieus. Relativeren of zeggen dat het onzin is om bang te zijn, doe je als ouder beter niet. Maar ga niet mee in de angst, want dan kun je hun angstgevoel versterken. Geef je kindje in de eerste plaats een dikke knuffel.

Hoe kun je je kind helpen?

1. DONDERGELUID

Het geluid van een donderslag kan kinderen erg bang maken: ze zien niet waar het geluid vandaan komt, dus het is voor hen een abstracte klank. De volgende tips kunnen helpen:

  • Zet vrolijke, afleidende muziek op tijdens de donderslag, eventueel via een koptelefoon.
  • Zet de tv aan.
  • Kijk samen naar buiten en slaak bij elke donderslag een blije kreet, net zoals bij vuurwerk. Zo wordt er een positief gevoel aan de donderslag gekoppeld.
  • Luister op voorhand al eens samen naar donder- en onweersgeluiden.

2. SAMEN KIJKEN

Kijk samen – op een afstandje van het raam – naar onweer. Zo leer je je kind dat het niet bang hoeft te zijn. Vertel hem waarom het goed is dat het af en toe onweert, bv. ‘zo krijgen de plantjes weer water’. Forceer niks, dus als je kind te bang is om verder te kijken, hou het dan bij heel even.

3. VEILIG HOEKJE

Maak een veilig hoekje waar je kind zich terug kan trekken als het erg bang is voor het onweer. Hou je kind dicht bij je en trek gezellig een dekentje over jullie heen. Zorg dat zijn lievelingsspeelgoed of -knuffels in de buurt zijn.

4. SPELLETJE

Tel samen de seconden tussen de donder en bliksem. Zo raakt je kind gefocust op het tellen en bijhouden, en vergeet hij (hopelijk) de angst voor het onweer.

5. BOEKJES

In de bibliotheek of boekhandel vind je heel wat kinderboeken rond het thema. Door ze samen te lezen, leert je kind dat het niet gek is om bang te zijn voor onweer, dat er meer kinderen zijn die er schrik voor hebben, maar ook dat het niet nodig is. Je kunt ervoor kiezen om de boekjes er tijdens het onweer bij te halen, of juist op andere (rustige) momenten. Hier alvast een voorbeeld:

Nijntje en de onweersbui

€ 6,15 – koop het hier

Bron: Oudersvannu.nl

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content