Moeilijke eters: eet mijn peuter voldoende?

kind vlees eten
Vraag jij je - na de zoveelste strijd aan de eettafel - wel eens af of je peuter wel voldoende eet? Het is in ieder geval niets om je meteen zorgen over te maken. Kinderen kunnen nu eenmaal eens een dag wat minder honger hebben!

Niet te snel panikeren

Kinderen hebben natuurlijk hun eigen smaken en voorkeuren en die zijn nog niet zo uitgebreid als die van een volwassene. Sommige studies tonen overigens aan dat wie een kind wil dat veel leert eten, best ook zelf de nodige moeite doet om af en toe eens van spijs te veranderen, maar dit terzijde.

Als je kind eens een dagje minder trek heeft, hoeft dat niet meteen aanleiding te zijn tot paniek. Net als volwassenen hebben kinderen de ene dag al wat meer zin dan de andere. Misschien waren ze wat minder actief, voelen ze zich wat ziekjes of hebben ze gewoon geen honger.

Een van de voorwaarden om het eten vlot te laten verlopen is de gezinsmaaltijden in een aangename sfeer te laten verlopen zonder gejaagdheid of een voortdurend ‘gepush’.

In de regel weten kinderen vanzelf hoeveel ze moeten eten om in hun energiebehoefte te voorzien. Die energiebehoefte hangt niet alleen samen met hun activiteiten maar ook ondermeer met de leeftijd. Zo heeft een kind in zijn tweede levensjaar vaak minder honger dan in het eerste levensjaar omdat het dan in vergelijking minder groeit.

Als je je zorgen maakt over de hoevelheid dat je kind eet, kun je zijn eetgedrag best over een aantal dagen bekijken, eerder dan je te beperken tot een korte periode.
Bij twijfel kun je altijd nagaan waar je kindje zich bevindt op de gewichts- en lengtecurven die je van Kind & Gezin krijgt.

En als je echt denkt dat er iets mis is, kun je natuurlijk altijd te rade gaan bij een specialist.

Dit mag je ook niet missen: