©iStock

Onze redactrices stellen het favoriete boek van hún kinderen voor

Het boekenaanbod voor kinderen groeit en is divers: maandelijks verschijnen er verschillende nieuwe prenten- en kinderboeken. Dat is een goede zaak natuurlijk, al kan dit wel wat keuzestress met zich meebrengen. Onze redactrices stellen het favoriete boek van hun kinderen voor.

1

Ssst! De tijger slaapt

Redactrice Evelien: “Mijn dochtertje Lotte (3) leerde dit boek kennen op school, en ze vond het zó geweldig dat ik voor thuis ook een exemplaar kocht. Sindsdien lezen we er bijna elke dag in. Ze krijgt er niet genoeg van om de dieren te helpen, ze schrikt nog élke keer als de ballon ontploft, en ze moet telkens hardop lachen om het einde. Dit boek kreeg de prijs van ‘prentenboek van het jaar 2018’, en dat is volgens mij helemaal terecht!”

Ssst! De tijger slaapt, door Britta Teckentrup, uitg. Gottmer, € 13,99

2

Het boek van vergelijkingen

Redactrice Els: “Negenjarige jongens die tussen het ravotten door al graag eens een boek vastnemen kiezen vaak voor Jommeke, Harry Potter of de Waanzinnige Boomhut. Zo ook mijn held des huizes, Leon. Maar wat hem nóg meer fascineert zijn wetenschappelijke, zotte weetjes. Dus zou dit boeiende Boek van vergelijkingen weleens bij hem in de smaak kunnen vallen, dacht ik. En inderdaad, wanneer Leon er ’s avonds het bed mee induikt, schudt hij de ochtend erna bij het ontbijt de ene vergelijking na de andere uit zijn mouw. Want wist je dat het griepvirus 25 keer kleiner is dan de salmonellabacterie? Of dat je, als je alle Chinezen op elkaar zet, tot een toren van 2,04 miljoen kilometer komt? Dat is vijf keer de afstand tussen de aarde en de maan. Oh, en de snelste auto rijdt 431 kilometer per uur! Ik verslik me bijna in mijn ontbijtgranen, maar hij glundert bij zoveel interessants!”

Het boek van vergelijkingen, door Clive Gifford, uitg. Van Goor/Lannoo, € 19,99

3

Maanmonsters

Vormgeefster Leen: “Nu is mijn zoon Rio 14, maar toen hij klein was, heb ik hem voor het slapengaan talloze keren dit prachtige prentenboek voorgelezen. Het ideale boek voor kinderen die al eens bang zijn in het donker, en die je niet kunt sussen met een nachtlampje. ‘Maanmonsters’ is een eenvoudig, maar herkenbaar verhaal, humoristisch en kleurrijk geïllustreerd, in een cartoonachtige stripstijl. Het fijne aan dit boek is dat er duidelijk wordt gemaakt dat er voor elk probleem of elke angst een oplossing bestaat. Voor Rio was het bijvoorbeeld een hele geruststelling dat hij op onze kat kon rekenen om een oogje in het zeil te houden. En het heeft gewerkt, want er zijn in zijn kamer nooit (Maan)monsters opgedoken…”

Maanmonsters, door Marjane Satrapi, uitg. Lannoo, € 12

4

De prinses die alles had

Redactrice Herte: “Wat een mooi boek. In bijzondere typografie en met veel fantasie wordt een herkenbaar verhaal verteld over vervelen en ouders die niet met hun smartphone overweg kunnen. En dan die tekeningen! Draken met gecraqueleerd vel en een vijver op hun rug, giraffen met groene vlekken en een kip zonder kop… Je kunt er naar blijven kijken. Het boek werd door ‘Lang zullen we Lezen’ van de VRT genomineerd als een van de tien beste prentenboeken van het afgelopen jaar, en dat is helemaal terecht!”

De prinses die alles had, door Mario De Koninck en Nikola Hendrickx, uitg. AaaRGh…-producties, € 17,50

5

Reis om de wereld in 80 spelletjes

Redactrice Karolien: “Zoekboeken zijn er in overvloed, maar ‘Reis om de wereld in 80 spelletjes’ staat bij ons thuis sinds kort met stip op nummer 1. In veertig grote kleurplaten reis je de wereld rond, waarbij je telkens twee opdrachten moet volbrengen. Vind jij de slang in de jungle van lianen? Geraak je uit het doolhof van muurtjes en ladders? En welk van de puzzelstukjes hoort níet bij de Eiffeltoren? Het leuke aan dit boek is dat het uitdagend én haalbaar is voor jong en oud. Ons zoontje van vier las/speelde het met zijn neefje van zeven en nichtje van tien, en ook ik zocht stiekem mee. Iedereen slaagde er wel eens in de opdracht als eerste af te ronden. Resultaat: drie enthousiaste kinderen! En éven rust in huis. ;-)”

Reis om de wereld in 80 spelletjes, door Aleksandra Artymowska, uitg. Lannoo, € 15,50

6

Ik zou wel een kindje lusten

Chef reportage Tine: “Het favoriete boek van mijn dochter Liv van 5 is Ik zou wel een kindje lusten. Het verhaal gaat over een klein, eigenwijs krokodilletje dat plots weigert bananen te eten omdat hij per se kindjes wil oppeuzelen. Hij doet een poging om een kindje te vangen, maar krijgt het deksel zwaar op zijn kleine neusje. Het krokodilletje is zo eigenwijs als kleuters zelf, en daarom spreekt het verhaal hen zo aan. Al zullen de prachtige illustraties er ook wel voor iets tussen zitten…”

Ik zou wel een kindje lusten, door Sylviane Donnio, uitg. Gottmer, € 10

7

Tierenduin

Eindredactrice Pauline: “Als ik iets overgehouden heb aan de periode dat mijn kinderen klein waren, is het een liefde voor kinderboeken. Zeker die voor kleuters en peuters zijn vaak meesterlijk geïllustreerd. Mijn laatste ontdekking is Tierenduin, een kijk- en zoekboek, geïllustreerd door Geert Vervaeke. Zonder woorden slaagt zij erin een verborgen dierenrijk te creëren waarin je telkens weer iets nieuws ontdekt. De luiaard op de cover van het boek maakt je meteen duidelijk dat het maar net is hoe je het bekijkt. Hangt hij daar gewoon gezellig te bungelen of is er meer? Ja dus, want als je goed kijkt, zie je onder zijn poot de kop van een haai. Een slang blijkt de staart van een aap te zijn, zo ontdek je als je de pagina omslaat. Of een tentakel van een octopus. Twee rennende vossen vormen samen een krokodil, in een verzameling strepen herken je een zebra. Een dier in een dier in een dier. Wedden dat je kinderen nog véél meer kleine en grote dieren spotten? Hoe je het boek ook draait of keert, het blijft je verrassen.”

Tierenduin, door Geert Vervaeke, uitg. Lannoo, € 16,99

8

Een huis voor Harry

Webredacteur Charlotte: “Mijn zoontje van 4 is de typische ongeduldige peuter die het liefst meteen zes pagina’s op twee seconden bekijkt. Maar met dit prentenboek namen we onze tijd. En dat lukte wonderwel! Want het leuke aan Een huis voor Harry is dat je met een minimum aan tekst een groot verhaal kunt vertellen. Dat komt door de prachtige plaatjes van Leo Timmers. Die zijn ongelooflijk gedetailleerd waardoor alle penseeltrekken precies tot leven komen. Als de kat Harry zijn triestige ogen opentrekt wanneer hij beseft dat hij de weg naar huis kwijt is, heb je echt te doen met hem. Ik ben dus niet verwonderd dat in Nederland Een Huis voor Harry nu al is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2019. Een aanrader!”

Een huis voor Harry, door Leo Timmers, uitg. Querido, € 15,99

Samenstelling: Herte De Cleyn

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

 

Partner Content