© Shutterstock

Opvoeden: 3 magische zinnen

Weet jij niet wat je moet zeggen wanneer je kind een scène maakt in de winkel omdat hij dat ene speelgoedje niet krijgt? Geen paniek! Met deze drie magische zinnen kun jij elke situatie aan!

1. “Volgende keer…”

De ‘foutjes‘ die je kind maakt, moet je zien als een kans om hem iets te leren. Wanneer hij iets doet wat niet mag, straf je hem niet. In plaats daarvan ga je hem uitleggen wat er gebeurd is, waarom je het niet tolereert en wat jullie de volgende keer beter kunnen doen.

Praat altijd in de wij-vorm. Zo geef je jouw kind het gevoel dat hij er niet alleen voor staat. Hij zal het automatisch beter willen doen in de toekomst. Om het eenheidsgevoel nog duidelijker te maken laat je de zin “volgende keer” voorafgaan door de woorden “Laten we”. Zo krijg je dan bijvoorbeeld: “Laten we volgende keer niet met een bal gooien in huis zodat we niks breken.” of “Laten we volgende keer ons kameraadje niet slaan zodat we hem geen pijn doen.”

Geef ook altijd een reden of verklaring. Zo ben je meer een leraar dan een dictator! Je kind zal vanzelf beter naar je luisteren. Het zorgt voor wederzijds respect.

Bij oudere kinderen werken de woorden “volgende keer” nog net zo goed. Maak er gewoon een vraag van. Zo geef je hen de kans om hun eigen mening te geven. Zeg je bijvoorbeeld: “Wat ga je de volgend keer doen?” of “Wat kan je de volgende keer zeggen zodat het niet opnieuw gebeurt?” Zeg het op een toon die duidelijk maakt dat alles in orde komt. Focus op oplossingen en verbetering in de toekomst.

 

2. “Bij ons thuis…”

“Lisa heeft elke dag Hello Kitty koekjes tijdens de speeltijd.” of “Tom heeft de nieuwe Playstation!” Klinkt het je bekend in de oren?

Antwoord bijvoorbeeld met: “Bij ons thuis eten we koekjes van het merk X omdat die gezond zijn.” Ook hier is het belangrijk dat je in de we-vorm praat. Een reden geven zorgt ervoor dat je kind de situatie beter begrijpt.

Op deze manier leert hij wat jij in jouw gezin belangrijk vindt.

 

3. “Hoe heb je dat gedaan?”

De laatste magische zin is er eentje met veel variatie. De volgende keer dat je kind iets maakt, reageer je zoals jij je voelt maar je voegt de vraag “Hoe heb je dat gedaan?” eraan toe.

Dit is een goede oefening voor je kind. Door het feit dat hij je stap voor stap zal meenemen, traint hij zijn geheugen en taalvaardigheden.

Maar uiteindelijk gaat het er gewoon om dat je interesse toont in wat je kind kan, zijn interesses en ideeën. En wie voelt zich nu niet graag belangrijk!

LEES OOK

Opvoedtips: welke mag je geloven en welke niet?

Samen opvoeden zonder ruzies

 

Partner Content