© getty images

Ouders kamperen nog altijd aan de schoolpoort om hun kind te kunnen inschrijven

Het inschrijvingsseizoen is ­begonnen. En voor veel scholen in Vlaanderen betekent dat nog altijd: kamperen aan de schoolpoort. Hieronder lees je hoe dat komt.

Digitaal aanmelden niet verplicht

Het inschrijvingsdecreet dat de Vlaamse regering in september 2018 voorstelde, en dat een einde moest maken aan kamperende ouders bij scholen, trad toch niet in werking. Daarin stond duidelijk dat scholen waarvoor de vraag groter is dan het aanbod, kinderen verplicht digitaal moeten laten ­aanmelden. Maar in oktober 2019 stelde minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) de uitvoering van het decreet uit, omdat het ‘technisch nog niet uitvoerbaar’ was en de scholen ­‘onvoldoende tijd hadden om zich voor te bereiden’.

Scholen en gemeenten kunnen wel zelf beslissen om centraal aan te melden, zoals dat in Antwerpen en Gent gebeurt. Maar de voorbije weken werd toch ook al op verschillende plaatsen gekampeerd om een plekje voor zoon of dochter in de favoriete school te bemachtigen.

Karim Van Overmeire (N-VA), schepen van Onderwijs in Aalst, zag een digitaal aanmeldingssysteem niet zitten: “Een capa­citeitsprobleem mag geen argument zijn om de vrije schoolkeuze van ouders te beperken. Ik vind het erg verregaand dat een amb­tenaar over zoiets fundamenteels zou beslissen.” In Aalst is er geen algemeen ­capaciteitstekort voor de basisscholen. De scholen waar gekampeerd wordt zijn dus gewoon erg gegeerd door ouders. “Als iemand zijn kind per se naar school x, y of z wil sturen en daarvoor dagen in de rij wil staan, moet je hem die kans geven”, zegt Van Overmeire.

Nieuw inschrijvingsdecreet voor schooljaar 2021-2020

Het inschrijvingsdecreet, dat nog geen jaar geleden goed­gekeurd werd door de N-VA, Open VLD en CD&V, zal er uiteindelijk nooit komen. De meerderheid timmert immers aan een nieuw decreet, een waarbij de zogenaamde ‘dubbele contingen­tering’ in het basisonderwijs verdwijnt. Dat mechanisme verzekert een sociale mix tussen kansarme en kansrijke gezinnen. Weyts moet binnenkort het decreet op tafel leggen dat de inschrijvingen vanaf het schooljaar 2021-2022 moet regelen.

Bron: De Standaard

Meer weten over scholen en inschrijven? 

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content