Over Sinterklaas en z’n ros

Je ziet de Sint bijna altijd in het gezelschap van zijn trouwe witte paard. Maar hoe zit dat nu juist? Waarom heeft Sinterklaas altijd een paard bij zich?

De Sint

Sinterklaas is geboren rond 270 na Christus (in de middeleeuwen) in de provincie Lycië, het huidige Turkije. Het zal je misschien verbazen, maar we vieren Sinterklaas niet op de geboortedag van de goedheilig man. Integendeel, we zetten ons schoentje op de dag dat hij gestorven is.

Jaren na 6 december 270 werd Nicolaas heiligverklaard en vanaf dan werd hij herinnerd als Sint Nicolaas of Sinterklaas, zoals wij hem beter kennen. Sinterklaas is altijd al een goede man geweest. Vroeger hielp hij, met het geld dat hij van zijn ouders kreeg, arme en noodbehoevende mensen uit de nood, vandaag de dag deelt hij cadeautjes uit bij de vleet (thuis, in de plaatselijke supermarkt, op school…). Geen wonder dat veel kinderen bij hoog en laag blijven beweren dat hij écht bestaat, ook al menen hun oudere schoolgenootjes dat hun ouders hen iets anders verteld hebben.
 

Slechtweerwie?

Zoals iedereen wel weet, werd Jan Decleir jarenlang geflankeerd door een mooie witte schimmel in het Ketnetprogramma “Dag Sinterklaas”. Maar wat is nu juist het verhaal achter dat paard? De Sint gelijkt nogal sterk op de Germaanse god Wodan, ook wel Odin genoemd. Deze witbaardige held doorkruiste, gehuld in een gewaad en met een apart hooddeksel op zijn hoofd, met behulp van zijn achtbenige paard Sleipnir het luchtruim. Men zegt ook dat hij een speervormig voorwerp in zijn hand hield. Zoals je ziet, de gelijkenissen stapelen zich op.

We zoomen even in op Sleipnir, het paard. Sleipnir was ook wit en vroeger verhoogde je status wanneer je een schimmel in je bezit had. Sinterklaas werd dus erg gerespecteerd en gaat nu nog door het leven als de man met het witte paard. By the way, in België heet de ros van de kindervriend Slecht Weer Vandaag, in Nederland Americo, de Spaanse variant is Amerigo. De verklaring voor de Vlaamse naam is de volgde. Sinterklaas vroeg aan Zwarte Piet hoe ze de schimmel zouden noemen. Zwarte Piet was een beetje aan het dagdromen en had de vraag niet goed verstaan. Hij antwoordde verstrooid: “Slecht weer vandaag, Sinterklaas”.

Bron: Libelle.be

Partner Content