Een gezellig paasontbijt: de heerlijkste recepten

recepten paasontbijt
©Gettyimages
Pasen is pas helemaal een feest met een lekker uitgebreid paasontbijt erbij. En dat mag op een dag als deze extra feestelijk zijn. Op Libelle Lekker vonden we een paar leuke ideetjes.

Konijnenbroodjes


Ingrediënten voor 15 stuks:

  • 300 g zelfrijzende bloem
  • 5 el melk
  • 2 el vanillesuiker
  • 30 sezamzaadjes
  • 6 el maïsolie
  • 50 g suiker
  • 150 g magere plattekaas

Bereiding: 

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Stort de bloem in een mengschaal en vorm een kuiltje in het midden. Doe er de maïsolie en de melk in. Doe de suiker en de vanillesuiker erbij en meng. Laat de plattekaas goed uitlekken en doe deze bij het deeg. Kneed tot een homogeen deeg gedurende zo’n 5 minuten.
  2. Verdeel het deeg in 15 stukjes ter grootte van een noot en bol ze op. Maak ze iets langwerpiger en knip er voorzichtig ‘oortjes’ in met een schaar. Duw de oortjes iets naar voor zodat ze recht komen te staan. Duw er met een prikkertje tegen zodat je mooie oorschelpjes vormt. Prik dan met een prikkertje ‘oogjes’ onder de oren en duw er eventueel een zwart sesamzaadje in.
  3. Schik ze op een bakplaat en bak ze in 20 à 30 minuten mooi gaar en goudbruin in de hete oven.
  4. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
  5. Liever hartige broodjes? Laat dan de suiker en de vanillesuiker weg en voeg een stevige snuif zout toe aan het deeg.

Ei in een glaasje met spek en toast

recepten paasontbijt

Ingrediënten voor 4 personen: 

  • 4 eieren
  • boter
  • peper en zout
  • 8 sneetjes ontbijtspek
  • 4 sneetjes brood

Bereiding: 

  1. Bak de 8 plakjes ontbijtspek even aan in wat boter. Vet vier vuurvaste potjes in met boter en schik in elk potje 2 plakjes spek.
  2. Breek in elk potje een ei. Breng op smaak met peper en zout en bak de potjes 10 minuten au bain-marie in een voorverwarmde oven van 180°C.
  3. Snij ondertussen 4 boterhammen in reepjes en bak ze goudbruin in hete boter. Serveer ze bij het eierpotje.

Cacao-konijntjes

recepten paasontbijt

Ingrediënten voor 18 stuks: 

  • 110 g patisseriebloem
  • 25 g cacaopoeder
  • snuifje kaneel
  • 1/2 ei (losgeklopt)
  • 1 kl citroensap
  • mespuntje zout
  • marsepein (wit en oranje, voor afwerking)
  • 265 g poedersuiker
  • 30 g pistaches (gemalen)
  • 90 g ongezouten boter (op kamertemperatuur)
  • 1 eiwit
  • 1 vanillestokje (merg)
  • druppel voedingskleurstof (eventueel)

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 175°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng de bloem met het cacaopoeder, een snuifje zout en kaneel. Roer de boter romig met 100 g poedersuiker en het vanillemerg. Meng met het losgeklopte ei.
  3. Doe er de bloemmix en gemalen pistaches bij en kneed tot een stevige deegbal. Wikkel ‘m in plasticfolie en leg minstens 1 uur in de koelkast.
  4. Rol het deeg 5 mm dik uit op een met bloem bestrooide ondergrond. Snij er met een mes konijnenkopjes uit en leg ze op een bakplaat. Zet 15 minuten in de oven en laat afkoelen op een rooster. Rol ondertussen bolletjes marsepein voor de ogen en mondjes.
  5. Klop het eiwit lichtjes los samen met het citroensap. Voeg eventueel een druppeltje kleurstof toe, en net zoveel poedersuiker (ca. 165 g) tot een gladde massa ontstaat.
  6. Doe de massa in een spuitzak met fijne mond en spuit alleen de omtrek van het koekje. Laat drogen. Vul dan verder op met glazuur en druk er meteen de bolletjes marsepein in. Maak een stipje met zwarte kleurgel.

Smakelijk!

Bron: libelle-lekker.be

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!