© Getty Images

Help, mijn peuter wil niet in de buggy

Je kent ze vast wel, de ‘ik-ben-twee-en-ik-zeg-neen’-fase. Verschillende peuters willen op die leeftijd ook niets meer weten van de buggy. Soms is zelf wandelen geen optie en moet je ze koste wat het kost toch in de wandelwagen krijgen. Gelukkig hebben wij enkele tips voor jou.

Waarom je peuter niet in de kinderwagen wil

Peuters die tegenstribbelen als je ze in de buggy wilt zetten, of erger nog: een drama maken onderweg omdat ze niet willen blijven zitten. Toch is dit gedrag perfect te verklaren gezien hun leeftijd. Een peuter wordt zich namelijk meer en meer bewust van zijn lichaam en zijn kunnen, en wil constant op ontdekking gaan. In de wandelwagen voelt hij zich gefrustreerd en vooral beperkt in zijn vrijheid. Het gevolg? Een driftbui met alles erop en eraan: stampvoeten, schreeuwen, zich verzetten. Soms kun je op zoek naar een alternatief, maar er zijn momenten dat de buggy de enige mogelijkheid is. Heb jij deze tips al geprobeerd?

Peuter wil niet in de buggy? Dit zijn onze tips

Zitten ze comfortabel?

Is je kindje absoluut niet gelukkig in de buggy? Dan is het eerste dat je moet checken of ze niet gehinderd worden door iets. Zit de gordel niet te strak, heeft je kindje het niet te warm, etc.

Zorg dat ze voldoende kunnen zien

Rond deze leeftijd is je kindje heel erg nieuwsgierig en willen ze niets missen van wat rondom hen gebeurt. Sommige ouders hebben een wandelwagen waarbij het kind naar hen kijkt. Erg fijn en vertrouwd als je kindje klein is, maar in deze fase willen ze op ontdekking en is mama’s gezicht niet altijd even interessant. Draai de wandelwagen eens om. Een nieuw perspectief kan vaak de oplossing zijn.

Timing is cruciaal

Moet je een snelle boodschap doen en moet je kindje echt in de kinderwagen? Probeer het dan zo te plannen dat je peuter moe is. Laat hem eerst even spelen in de tuin of op het speelpleintje zodat hij al zijn energie kwijt is voor je hem in de buggy stopt. Je zult zien dat hij meegaander is en misschien zelfs in slaap valt.

Zorg voor afleiding

Is rondkijken niet voldoende voor je peuter, dan moet je voor meer afleiding zorgen. Dat kan in de vorm van een boekje waarin hij kan bladeren of een spel dat jullie samen spelen. Wie ziet er het eerst een rode auto bijvoorbeeld?

Snacks voor onderweg

Omkopen met eten is nooit een goed idee, maar een gezonde snack meenemen voor onderweg is zeker het overwegen waard. Vul een snackdoosje met stukjes fruit, groenten of crackers die je peuter makkelijk zelf kan eten. Opgelet, eten in de buggy is nooit zonder gevaar. Zorg ervoor dat je je kind goed in de gaten kunt houden.

Ga voor een alternatief

Als je de mogelijkheid hebt, overweeg dan altijd een alternatief voor de buggy. Op die manier blijft het interessant voor je peuter.

Draagzak

Wil je kindje het grootste deel van de tijd zelf stappen, maar kan het nog geen lange afstanden aan? Dan is een peuterdraagzak ideaal. Op het moment dat hij moe wordt, draag je ‘m makkelijk op je rug.

Lees hier meer over de voordelen van een draagzak, zelfs als je kindje al kan stappen.

Loopfiets

Een loopfiets kan een oplossing zijn voor een korte afstand in een rustige buurt. Je wilt natuurlijk niet eindigen met een peuter op je arm en een loopfiets in je andere hand!

Meerijdplankje

Hang een meerijdplankje achter je buggy. Wil je peuter niet meer zitten? Dan kan hij even achterop staan. Wedden dat hij dit wel interessant vindt?

Bronnen: dittbarnochdu.se, todaysparents.com

Zeker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content