Help, mijn kind wil niet eten!

Iedere ouder heeft het vast wel eens meegemaakt: kinderen die bijvoorbeeld hun groenten niet willen opeten. Lees hier enkele tips wat je eraan kan doen als je kind niet wil eten.

Wat doen als je kind niet wil eten?

 

 1. Maak er geen strijd van

  Het belangrijkste is dat je je kind niet dwingt om te eten. Als je dat wel doet, door bijvoorbeeld je kind te straffen als het zijn bord niet leeg eet, breng je het systeem dat de honger en verzadiging regelt in de war. Zo maakt je kind later meer kans op eet- of gezondheidsproblemen. Als een kind energie nodig heeft, gaat het vanzelf honger krijgen en om eten vragen. Dat is nu eenmaal zo aangeboren.

 2. Schep kleine porties op

  Als je graag wil dat je kind zijn bord leeg eet, kan je kleine porties opscheppen. Kinderen zijn sneller geneigd om kleinere porties op te eten in plaats van een vol bord. Als ze nadien nog honger hebben, kunnen ze steeds nog bijnemen.

 3. Eet met regelmaat

  Als je ’s avonds laat pas eet, heb je de volgende ochtend bij het ontbijt geen honger. Bij kinderen is dat niet anders. Probeer daarom op vaste uren te ontbijten, lunchen en te dineren. Net zoals bij het slapengaan en opstaan hebben kinderen ook bij eten een vaste routine nodig.

 4. Vermijd suikers voor het eten

  Iedere ouder kent het wel: “Mama, mag ik een snoepje?”, vlak voor etenstijd. Snoep en frisdranken zijn absolute hongerremmers. Door suiker stijgt de bloedsuikerspiegel met als gevolg dat je kind geen honger meer heeft en dus niet zal eten aan tafel. Ook tijdens het eten kan je kind best geen frisdrank drinken. Af en toe een glaasje kan natuurlijk geen kwaad, maar water blijft de beste dorstlesser.

 5. Geef niet te snel toe

  Soms eet je kind wel al zijn groenten op, maar plots “lust” hij de groenten niet meer die hij anders zo lekker vond. Het is normaal dat dit voorkomt bij kinderen. Blijf in dat geval steeds consequent en geef niet toe als je kind zich zo gedraagt. Wat je best niet kan doen, is je kind belonen als hij flink alles heeft opgegeten. Dan kan het wel eens voorkomen dat je kind je gaat testen – lees: op de zenuwen werken. Heeft je kind vorige week alle worteltjes opgegeten en vandaag lust hij het opeens niet meer? Probeer ze dan op een andere manier klaar te maken, zonder iets te zeggen. Als je kind iets écht niet lust, dan wordt dat wel snel duidelijk.

LEES OOK

Zo doet deze mama haar kind gezond eten

Wanneer je kinderen weigeren groenten te eten 

5x moeilijke eters

Partner Content